Portræt af Lise Nørgaard fra 1963 eller 1964

Lise Nørgaards Roskilde

Før Lise Nørgaard for alvor slog igennem som nationalt kendt skribent og forfatter, slog hun sine folder i Roskilde – fra fødslen i 1917 frem til 1949, hvor hun flyttede til København for at forfølge sin karriere som journalist hos Politiken.

Af Sanne Rasmussen, historiker

Lise Nørgaards liv og virke har efterladt sig spor i manges sind og hjerter. Og helt konkret har de første 32 år af hendes tilværelse også efterladt sig spor i arkivets samling. Vi præsenterer her 10 nedslag fra Lise Nørgaards Roskilde.

Lise Nørgaard blev født d. 14. juni 1917 i Algade 53 på 1. sal. Hun blev døbt Elise Tønder-Jensen. Faren Harry A. Jensen var grossist og hans købmandsforretning lå dengang i stueetagen. Dette foto er fra ca. 1960.

Foto af Algade 53 fra 1960

 

Farens forretningseventyr voksede i løbet af årene, og udformede sig i sidste ende til engrosforretningen Christensen og Jensen i Jernbanegade 12. Fotoet her er fra 1944, og der findes mange flere i arkivets samling.

Foto af bygningen Christensen og Jensen engros Jernbanegade 12 fra 1944

 

Også Lise Nørgaards mor, Olga Sofie Tønder-Jensen, var en initiativrig kvinde, og i 1930’erne ejede hun modeforretningen Maison Moderne i Algade 18.

Foto af butiksvindue fra forretningen Maison Moderne i Algade 18 fra 1930'erne

 

Familien Tønder-Jensen flyttede flere gange i løbet af Lise Nørgaards barndom, men den bolig, som blev Lises primære barndomshjem, var Skovbovængets Allé 28.

Foto af huset Skovbovængets Allé 28 ukendt år

 

Lise Nørgaard afsluttede sin skolegang i midten af 1930’erne på Roskilde Katedralskole, som dengang lå i bygningen på Domkirkepladsen 1. Hun og den senere boghandler Bent Flensborg gik i klasse sammen, og forblev nære venner gennem hele livet.

Foto af Roskilde Katedralskole Domkirkepladsen 1 fra 1930'erne

 

I 1935 startede Lise Nørgaard i lære på lokalavisen Roskilde Dagblad, der dengang som nu havde til huse i Hersegade 22. I vores samling har vi et fotoalbum fra 1938, hvori det fremgår, at hun på dette tidspunkt gik under navnet Lise Tønder Jensen.

Foto af Roskilde Dagblads bygning Hersegade 22 fra 1938
Foto af side i fotoalbum med navne på alle ansatte på Roskilde Dagblad 1938

 

Lise Nørgaard skrev flere komiske skuespil til opførelse i studenterforeningen Roskildenser-samfundet i slutningen af 1940’erne. Nu under navnet Lise Flindt-Nielsen, da hun i 1938 blev gift med prokurist Mogens Flindt-Nielsen. Skuespillene talte bl.a. ’Roars Drøm,’ og ’Rolf Krage søger Mage,’ hvor Lise selv medvirkede sammen med Bent Flensborg.

Program fra opførelse af skuespillet Roars Drøm, inklusiv liste over medvirkende
Lise Nørgaard og Bent Flensborg på scenen

 

Selvom Lise Nørgaard flyttede fra Roskilde i 1949, har der aldrig hersket tvivl om hendes stærke tilknytning til byen. Denne tilknytning blev cementeret med opstillingen af hendes statue i Algade i 2010.

Indscannet avisartikel fra Roskilde Dagblad om afsløringen af Lise Nørgaards statue i 2010

 

Tak for alt, Lise Nørgaard.

---

Du kan finde flere fotos i vores online billedsamling Fototeket.

Lise Nørgaard har desuden bidraget med flere artikler til Jul i Roskilde i tidens løb. Disse kan bestilles og læses på arkivets læsesal.

Eksterne kilder

NEKROLOG Fejlleverancen Lise Nørgaard, som blev folkeeje | Indland | DR

Længe leve Lise | Se online her | DRTV

Flensborgs Roskilde - artikel om Bent Flensborg af Lise Nørgaard, 2003

Pamflet om Lise Nørgaards Roskilde, udgivet af Visit Roskilde