Liv på 12 år vinder årets novellekonkurrence

Af Anonym (ikke efterprøvet)
03.03.18
Novellen handler om at leve det perfekte liv gennem Instagram.

Jeg kniber øjnene hårdt sammen, rækker ind under puden for at få fat i min telefon. Jeg åbner først øjnene, når skærmen er foran mit ansigt. Jeg åbner øjnene, læser og smiler. 978 likes siden i går eftermiddags. Jeg står foran en porche, med solbriller på og fingrene formet som et v for victory. #kaldmigCoco #voresnyebil #takmor. Jeg brugte alle mine penge på at få fyldt rejsekoret så meget op, at jeg kunne tage toget til Klampenborg. Der hvor de dyre biler bor.

Sådan lyder det blandt andet, når 12-årige Liv My Aamund Uddin fra Roskilde sætter ord på, hvordan hun forestiller sig et liv på de sociale medier. Med en for- og en bagside. Med sin novelle om at leve det perfekte liv på Instagram er Liv blevet udpeget som vinder af årets novellekonkurrence i forbindelse med Roskilde Litteraturfestival 2018.

Det første skriveeventyr
Det var sådan set bare en almindelig dag på biblioteket, at Liv My Aamand Uddin og hendes far Asif Jamal Uddin faldt over et opslag med novellekonkurrencen. Der var kun fem dage tilbage at skrive i, så først var Liv lidt skeptisk ved tanken, men hun begav sig alligevel ud i sit allerførste rigtige skriveeventyr.

”Jeg har skrevet stile i skolen, og nogle gange, når jeg sidder og tænker, så forestiller jeg mig historier, men det første gang, jeg faktisk har skrevet en historie på denne her måde", forklarer Liv Uddin selv.

Læs hele novellen 'LOG IND LIV' her

Forstod det ikke
Liv kan ikke selv helt forstå, hvordan hun kan være blevet valgt ud blandt de mange noveller:

”Da min mor ringede og fortalte det, begyndte jeg bare at råbe helt vildt! Jeg mener, der er jo ingen aldersgrænse for konkurrencen, så der er voksne, der også har skrevet ind!”

Ikke i tvivl
Dagens dommere, redaktørerne Heidi Korsgaard og Mette de Fine Lichts, modtog i alt 52 noveller i konkurrencen fra folk i alle aldre og fra alle steder. Livs to-siders novelle fangede redaktørernes opmærksomhed, blandt andet fordi den giver læseren mulighed for at opleve det hele på første række og være hovedpersonen. De måtte dog lige læse en ekstra gang, for kunne det virkelig passe med så ung en deltager?

”Der var én novelle, der stak ud fra alle de andre, og vi var ikke tvivl. Vi snakkede ellers om, om det nu virkelig kunne passe: Var vi bare blevet forelskede i, at vedkommende ikke var ret gammel? Men nej, der er simpelthen et stort talent her”, siger Heidi Korsgaard.

Selvom Liv Uddin er meget ny i skrive-verdenen, så har både redaktører og bibliotekarer anbefalet hende at gå videre ad den vej.