Mors dag

Litteratur om moderskabet

Hvordan kan man bedre markere mors dag end at læse en bog om moderskabet. Søndag 8. maj er det mors dag og i den forbindelse kan du her finde en række anbefalinger. 

Familieforhold, børn i mistrivsel og forholdet mellem børn og forældre er nemlig et stof, som fylder meget i litteraturen. God litteratur kan på fantastisk vis belyse de problemer, der findes i familien, sætte det lidt på spidsen – men også behandle det kærligt og respektfuldt. Vores bibliotekar Karen-Margrethe Revsbæk har her udvalgt og beskrevet tre romaner, som på forskellig vis beskriver forholdet mellem mor og datter, og nederst i denne artikel kan du finde flere bøger om moderskabet. 

 

Malene Lei Raben: Fruen: en datters historie om kærlighed og frihed

I denne selvbiografiske roman skriver Malene Lei Raben på fineste vis om et problematisk forhold til sin mor Birgit Raben, som hun voksede op hos efter forældrenes skilsmisse. Malene Rabens mor var en travl karrierekvinde, og derudover meget krævende i sit forhold til datteren, og i Malenes teenageår bliver forholdet for alvor betændt. Det er en roman, som viser flere sider af både mor og datter frem, men som også viser, hvordan Malenes eget forhold til sin datter bliver påvirket af moderen.

Helga Flatland: Et liv forbi

Den norske forfatter Helga Flatland er aktuel med denne perle af en roman om forholdet mellem mor og datter. Sigrid er voksen og bor i Oslo, mens hendes mor Anne stadig bor i barndomshjemmet. Da Sigrid var 7 år gammel, blev hendes far alvorligt syg, og siden da brugte hendes mor kræfterne på at tage sig af faderen – i stedet for børnene. Det er i hvert fald den anklage, Sigrid har. Nu har Anna så fået en uhelbredelig kræftdiagnose, og Sigrid og hendes bror skiftes til at være hos Anne, men er der mulighed for at mor og datter nu endelig kan nærme sig hinanden?
 

Pilgaard, Stine: Min mor siger

Stine Pilgaard tager også mor-datter-forholdet op i denne roman – men med en skøn humoristisk tone. Den unge kvindelige jegfortæller er gået fra sin kvindelige kæreste og bor nu i præstegården hos sin far og hans kone. Jeg-fortælleren har det svært og prøver at finde trøst hos sin mor, men oplever, at hun har mere travlt med andre ting end at trøste sin datter. Der er meget humor i denne bog, som især handler om, hvor svær kommunikation med ens nærmeste kan være.

Materialer