Ny podcastsæson dykker ned i litteraturhistorien

Bliv klogere på fire årtiers strømninger

I tredje sæson af den litterære podcast ”Krydsord" kan du blive klogere på fire årtiers strømninger set gennem litteraturen. Det bliver nostalgisk, politisk og underholdende. 

”Lytterne kan i denne sæson forvente sig en eklektisk rundtur i de sidste fire årtiers kulturelle strømninger,” fortæller bibliotekar Jan M. Johansen, der sammen med bibliotekar Ulla Hoberg Lyhne sidder bag mikrofonen denne sæson. Begge har de et enormt litterært bagkatalog, og måske ikke overraskende, så er det også bøgerne rundturen i årtierne tager udgangspunkt i: ”Vi har valgt at blande skøn- og faglitteratur og gøre lidt ekstra ud af lyrikken. Digte fanger gerne tidsånden ret skarpt synes vi, og det er også en af grundene til, at Ulla er rykket ind foran mikrofonen. Ulla har klippet de forrige sæsoner, men denne gang har vi brug for hendes ekspertise,” uddyber Jan.

Men du skal ikke lade dig skræmme væk, hvis du er typen der falder i søvn så snart du åbner en bog. Krydsord belyser nemlig litteraturens bredde og undersøger de mange forbindelser, der er mellem litteraturen og omverdenen: ”Vi ser på koblingerne mellem film, musik og bøger i bagklogskabens skær, og trækker tråde op gennem tiden. Der er jo et overlap og en klar påvirkning årtierne imellem.  Man kan se nogle træk dukke op og spire i et årti for at blomstre og dominere i det eller de næste. Og det er det, som denne sæson drejer sig. De større politiske og kulturelle tendenser i verden som litteraturen også repræsenterer”, fortæller den ene halvdel af værtsduoen, Jan.

Der bliver også plads til nostalgi i podcasten, og det mærkes i første afsnit, der allerede er ude nu. Her er det skulderpudernes årti, 80’erne, der står for skud, og det årti har en helt særlig plads i Jans hjerte: ”Jeg var barn og ung i 80’erne og min hjerne er marineret i popkultur fra fattigfirsernes farverige og friske kunstnere, musikere, forfattere og filmmagere. Det kan man godt mærke i første afsnit, og jeg tror Ulla har det på samme måde om 90’erne, som vi ser nærmere på næste gang”.  

Lyt til Krydsord på din foretrukne podcast-tjeneste eller på lige her, hvor også de tidligere sæsoner ligger.

Tags