Nye aha'er

18.11.17
Unge i nærkontakt med politikerne gennem film

Film er tydeligvis en god kommunikationsform mellem unge og politikere, viste konkurrencen i Førstevælger-projektet, der kulminerede i Sal 4 i Kino på Ro’s Torv.

Der var stor jubel i biografsalen, da filmen Unges fritid vandt publikumsprisen ved Førstevælgerprojekts filmkonkurrencen torsdag aften 16/11. Få minutter inden havde de unge fra Rønnebærparken og Æblehaven også fået politikernes pris - så der var rigelig kæmpe Toblerone til deling blandt den stolte lille flok.

De har kort fortalt lavet en film, som handler om, at de mangler steder at hænge ud. Blandt andet fordi deres klub ikke har åbent hver dag og så kommer de til at hænge lidt for meget ud på McDonalds. Det synes i hvert fald en af, de i øvrigt flinke, chefer på burgerbaren, som de interviewer i filmen.

Aha-oplevelser til politikerne
Anne Bomdo fra Enhedslisten (Ø) fortalte i politikernes motivation for at vælge Unges fritid, at de undervejs i kigningen af de i alt seks film fik en del aha-oplevelser.
- Det har været meget svært at vælge en vinder. Vi er ikke så tekniske, vi har mere kigget på indhold. Unges fritid gav os nogle nye aha’er , sagde Anne Bondo.

Claus Larsen, socialdemokratiets formand for Skole- og Børneudvalget sagde: ”Det er rigtig godt at se nogle film, om hvad de unge går og tumler med. Det var lidt af en øjenåbner for mig, at de hænger så meget ud på McDonalds og i opgange. Det synes jeg godt, at vi må kunne gøre noget ved.

Han lovede de unge at kigge på, om ikke den lokale klub i kvarteret kan holde åbent også onsdage og fredage. På den måde er formålet med filmene og konkurrencen opfyldt og fører måske til ny politisk handling.

Det skal nævnes, at de unge mennesker mødes og omgås i Idrætsbiblioteket i Æblehaven, hvor de kan låne sportsudstyr. Det er der de vil stimle sammen med Tobleronerne og fejre, de har fået ørenlyd i byrådet.

Film som bindeled
- Vi tester filmmediet som en måde at inddrage på. De unge er omgivet af små film på de sociale medier og vant til formen. Det er en anderledes måde at udtrykke ønsker og løsninger på end et klassisk borgermøde. Filmfestivalen hylder og skaber opmærksomhed om de drømme unge har for fremtidens Roskilde.
Filmene kan inspirere det kommende byråd og give de unge oplevelsen af, at der er kort vej fra film til handling, siger rammeprojektleder for Førstevælgerprojektet, Morten Skovvang fra Roskilde Bibliotekerne.

Yngre vil også gerne arbejde
Små pligter i samfundet vandt prisen for den mest kreative film. Den er lavet elever fra 9. klasse på Sct. Jørgens Skole i skoletiden som en del af undervisningen. Filmens tema er, at mange under 15 år gerne vil arbejde, men er for unge til at få jobs.

- Vi håber, at filmene kan være med til at få øjnene op for, at mange under 15 år gerne vil arbejde, siger Emilie og Michael supplerer: - Det er jo ikke alle, der får lommepenge.
Emile fortsætter: - Det kan jo godt være, at en travl forretningsmand med to børn, der er single, kunne have brug for lidt hjælp.
Faktisk skulle Emilie til jobsamtale dagen efter filmvisningen. Men nu er hun også blevet 15 år.

KORT OM
Førstevælger-projektet er fælles kommunal indsats, der skal bringe unge tættere på det lokalpolitiske og få flere unge vælgere til at stemme til kommunalvalget. For eksempel har elever på EUX på Roskilde Tekniske Skole bygger talerstole til brug i lokalvalgkampen, efter de har været på besøg hos byrådspolitikere - og oplevet, at der faktisk ikke er så langt hen til en snak med en politiker, hvis du har noget på hjerte.

Førstevælger bor - her

Filmene kan ses - her