Roskilde Litteraturfestival 2022

Vi elsker cykling 19.-21. maj.

Vi glæder os til at byde jer velkommen til Roskilde Litteraturfestival, der løber af stablen 19.-21. maj på Roskilde Bibliotek, i Bibliotekshaven og i Kreativt hus for børn. 

Temaet for festivalen er "vi elsker cykling", og kalenderen er fyldt godt op med arrangementer for både børn og voksne - og for lokale daginstitutioner. Det bliver tre dage fyldt med litteratur, cykling og fællesskab, når vi dykker ned i cykelsportens verden og undersøger, hvad der sker, når litteraturen møder de store dramaer på to hjul. 

Hør Jesper Skibby, Daniel Dencik og mange andre fortælle om deres erfaringer fra cykelsporten og litteraturen - og hvordan de ofte lyder ens. Lad børnene lave finurlige maskiner af cykeldele, tegne sin egen tour-etape og meget andet. 

Praktisk information

 • Festivalen varer tre dage, 19.-20.-21. maj og foregår på Roskilde Bibliotek, i Bibliotekshaven og i Kreativt hus for børn. 
 • Gratis adgang, bare mød op
 • Dog billet til afslutningsevent for voksne, lørdag kl.15-18
 • Det er muligt at købe drikkevarer i Bibliotekscaféen

Åbningsevent: Børnekor, cykelfortællinger og lækkerier

Mød cykeldrengene Nicklas og Emil, der vandt Alene i vildmarken 2021 og sammen har cyklet 24.391 km jorden rundt – som de yngste nogensinde. Hør også historien om Tour de France, oplev stort børnekor, åbningstale og smag på lækkerier

Torsdag kl. 16-21.00, Roskilde Bibliotek

Cecilie Frøkjær

Journalist, ivrig læser og tidligere vært på flere litterære podcasts, Cecilie Frøkjær, anbefaler gode bøger, der tager dig med helt op på de følelsesmæssige bjergtinder og ned i skyggedalene.

Lørdag kl. 12-12.45, Roskilde Bibliotek

Poetry Slam

Tidligere Danmarksmester i poetry slam Peter Dyreborg præsenterer tour-slam med humor, kant og kanter, når tre erfarne poetry-slammere kæmper om titlen som Roskildemester i cykelpoesi. Publikum er dommere. 

Fredag kl. 15-16.15, Roskilde Bibliotek

Victor Boy Lindholm

Victor Boy Lindholm bliver nødt til at cykle for at kunne skrive og vil i en samtale med Biblioteks- og borgerservicechef Christian Ulrich Laursen fortælle om sin digtsamling ”Jeg slæber lungerne som en vægt”, der handler om forholdet mellem krop og sjæl, menneske og natur og cykling. 

Lørdag kl. 13-13.45, Roskilde Bibliotek

Karen M. Edwards

Mød den irske cykelfotograf Karen M. Edwards, der i samtale med Per Bausager fra cykelpodcasten "Forhjulslir", fortæller om sin vej fra modeverdenen til cykelsporten. Oplev Edwards fotografier i dagene op til festivalen på Roskilde Bibliotek.

Lørdag kl. 14-14.45, Roskilde Bibliotek

For børn og deres voksne

Koncerter, skøre cykel-workshops, kreasjov og ikke mindst et gensyn med børnebogsklassikeren Cykelmyggen Egon er på programmet for festivalens mindste gæster og deres voksne. 

Se programmet for børn og familier her

Afslutningsevent: Foredrag, musik og vin

Det hele kulminerer lørdag, når vi byder på tre spændende foredrag, lækre vine, ost og fransk musik.

Oplev:

 • Forfatter og instruktør Daniel Dencik udkom i 2017 med bogen "Sportshjerte", hvor han levende beskriver fascinationen og passionen for cykelsporten gennem samtaler med elskere og udøvere af sporten. Hør Dencik udfolde bogen. 
   
 • Sportsjournalist Sanne Jakobsen fra TV 2 har dækket Tour de France flere gange. Hun deler sjove, skøre og alvorlige historier fra de mange tusinde kilometer på landevejene.
   
 • Cykelhelt Jesper Skibby og journalist og forfatter Tonny Vorm mødes til en snak om deres bog og om professionel cykelsport, Tonny Vorm er nemlig netop aktuel med en biografi om Jesper Skibby. 

Derefter er der DJ og lækkerier. Billetter til afslutningseventet koster 50 kroner og kan købes her

Lørdag kl. 15-18, Roskilde Bibliotek