Sommerlæsning med substans

06.08.19
Hvem siger, din strandbog ikke må give stof til eftertanke?

Her får du to bud på sommerlæsning, du husker længe efter din kulør er blegnet.  

Af Ann Luther Torp, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne

Forsoning af Patrick Flanery
Medrivende og kompleks roman om Sydafrika og de sår, landets befolkning bærer på efter apartheid. Den kendte forfatter Clare bor i Cape Town i slutningen af 1990’erne.
Hun har et langt forfatterskab bag sig og skrev også under apartheid, hvor forfattere var underlagt censur.

Clares datter forsvandt for flere år siden og ud fra hendes efterladte notesbøger prøver Clare at forstå, hvad der skete. Den unge amerikaner Sam, der lige er flyttet til Sydafrika, skal skrive Clares biografi og hun tvinges derfor til at mindes fortiden.

I virkeligheden er Sam dog også fra Sydafrika, og han og Clare har en fælles fortid, som han ikke ved, om hun husker.
Bogen har brug for en opmærksom læser, for der er mange tråde at holde styr på, men din belønning er en god fortælling om et land med en voldsom historie.

En storm kom fra paradiset af Johannes Anyuru
Svenske Johannes Anyuru har skrevet en barsk, biografisk roman om sin far P, der omkring 1970 bliver uddannet til jagerpilot i Grækenland.

Mens han er der, tager Idi Amin magten ved et kup i P’s hjemland Uganda. P tør ikke vende hjem, da der efter kuppet hersker en meget aggressiv stemning vendt mod den etniske gruppe, han tilhører.  Senere arbejder han i Zambia, men fængsles, fordi magthaverne fejlagtigt tror, han er spion for Amin.

Det er gribende at læse, hvordan P’s liv, planer og drømme smadres på grund af store, politiske omvæltninger. Efter fængselsopholdet kaster skæbnen stadig rundt med P, og han overlever kun på grund af sit store mod og udholdenhed.  
Johannes Anyuru, der også har skrevet digtsamlinger, har forfattet en tankevækkende roman med en smuk, poetisk tone.
 

Materialer