Vær med at afgøre Læsernes Bogpris 2023

17.04.23
Stem fra mandag den 3. april og frem til søndag den 23. april 2023.

Læsernes Bogpris afgøres af den bedst tænkelige ekspertgruppe, læserne. Du kan således være med til at bestemme, hvilken roman, der fortjener at modtage prisen. 

Du kan stemme fra mandag den 3. april til søndag den 23 april 2023. Vinderen afsløres og prisen overrækkes den 27. april 2023.

Årets nominerede

Stine Askov, Nøjsomheden, Gyldendal 2022
Den handlekraftige moster Tut hjælper sin niece Mona med at finde job og lejlighed. Tut bliver alvorligt syg af lungecancer, men heldigvis er der en sød kunde i boghandlen, hvor læsehesten Mona arbejder. Nikolaj læser litteraturvidenskab og kommer fra et overklassehjem. Igennem deres møde oprulles en kærlighedshistorie på tværs af socialklasser. Et gennemgående tema i romanen og forfatterskabet er, hvordan børn påvirkes af deres opvækst og familie.

Glenn Bech, Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet, Gyldendal 2022
Fremragende lyrisk kampskrift, der raser og bider af det klassesamfund, der bestemt ikke er dødt, men hvis effekter ofte overses i dagens Danmark. Her er litteratur med noget på hjerte - noget, der i den grad er værd at lytte til og reflektere over

Katrine Engberg, Det brændende blad, Alpha 2022
Liv Jensen, der er tidligere efterforsker, bliver sat på en cold case. Sagen tvinger Liv tilbage til Nordjylland, som hun er flygtet fra, og ind i danmarkshistoriens mørkeste kroge. Der er spor der peger tilbage til forfølgelsen af jøder under 2. verdenskrig.

Sarah Engell, Skoven, CarlsenPuls 2022
Ask mødes med resten af klassen i Dyrehaven for at fejre sidste skoledag - også Emma, som han er forelsket i. Emma skal tisse og går ind i skoven. Da hun har været væk længe, går Ask ind for at finde hende. Men skoven opfører sig mærkeligt. Romanen rummer mange forskellige temaer fra sorg og kærlighed til menneskets samspil med naturen.

Niels Frank, Fanden tage dig, Gyldendal 2022
Forfatter Niels Frank fortæller nøgternt om mordet på sin søster, Elin, som i 2021 blev skudt på klos hold af sin eksmand. En meget beskrivende bog om en ufattelig tragedie for Niels Frank og familien. Bogen er en blanding af dokumentar og personligt vidnesbyrd.

Lykke Friis, Tårernes Europa, Forlaget 28B 2022
Højaktuel og vedkommende bog om krigen i Ukraine, og hvad dens konsekvenser bliver for Europa og fremtidens verdensorden. Det er store og vanskelige emner der behandles, men den personlige vinkel, hvor fakta kombineres med anekdoter og refleksioner, gør læsningen til en fornøjelse.

Tine Høeg, Sult, Gutkind 2022
Mia og Emil er kærester og vil gerne have et fælles barn. Mia er i fertilitetsbehandling, og romanen er skrevet som en 9 måneder lang fertilitetsbehandlingsdagbog. En meget personlig, sårbar og rå fortælling. Sproget er som altid hos Tine Høeg præcist, luftigt og rammer dybt i kroppen.

Benjamin Koppel, Annas sang, Gyldendal 2022
Hannah vokser op i 1930'ernes København. Hun er den mindste i en søskendeflok på fem med fire storebrødre og en dominerende mor, der vogter over familiens ry og deres jødiske slægt. Efter at alle brødrene har sat sig op imod de arrangerede ægteskaber og har giftet sig “ikke-jødisk" er der høje forventninger til Hannah. Koppel skriver med stor fortælleglæde og mange fine detaljer. Det er en roman med både lune og alvor på siderne. Gennem det hele går Hannahs store passion for musikken som en rød tråd.

Iben Mondrup, Vituu, Politiken 2022
Grønlandske Vitus bliver adopteret af Alice og Stig. Alice udvikler med tiden et symbiotisk og grænseoverskridende forhold til adoptivsønnen. Iben Mondrup skriver med et skarpt psykologisk blik for både adoptivbarnet og moderen, med skiftende synsvinkler, så vi følger det urovækkende og grænseoverskridende forløb med både Vitus’ og Alices øjne.

Sanne Munk Jensen og Kim Fupz Aakeson, Au Pair, Gyldendal 2022
Rene drager fra hjembyen Ribe til Hellerup for at arbejde som au pair hos en rig familie. Her får hun indblik i en tilværelse, som hun altid har drømt om. Historien tager fat i miljøforskelle mellem provinsen og visse velstillede miljøer. En nærværende roman om identitet og at tage ansvar for eget liv.

Læs mere om bøgerne og afgiv din stemme på Læsernes Bogpris.

Oprindeligt skrevet af Rebekka Mohr, Frederiksberg Bibliotek.

Materialer