Udlånet på Roskilde Bibliotek

Regler og gebyrer

Sådan bruger du biblioteket

Alle kan bruge Roskilde Bibliotekerne, og det er gratis at låne. Du låner på dit sundhedskort, men du skal oprettes som låner, første gang du bruger biblioteket. Du kan oprette dig hjemmefra med MitID via "Log ind" og "Ny bruger". Børn under 18 år skal have deres forældre eller værges samtykke til indmeldelse og lån.

Du er selv ansvarlig for lånte materialer. Mister du dit lånerkort eller sundhedskort er det vigtigt, at du straks giver biblioteket besked. Har du glemt din pinkode, så kan du vælge en ny ved at logge ind med MitID. 

Lånetiden er normalt 31 dage. Nogle bøger og spil har dog kortere lånetid.  Når du låner, får du en kvittering. På den kan du se, hvad du har lånt, og hvornår det skal afleveres. Kontroller altid kvitteringen, før du forlader biblioteket.

Påmindelser: SMS- og e-mailservice

Modtag en SMS eller e-mail 3 dage før, du skal aflevere de materialer, som du har lånt. Du tilmelder/afmelder dig ved at logge ind og vælge " Min konto". Selvom du er tilmeldt SMS eller e-mail ordningen, så er det stadig dit eget ansvar at aflevere lånte materialer til tiden. 
Obs! Husk altid at have din aktuelle mail-adresse og/eller dit nyeste mobilnummer registreret i vores system. 

Gebyrer

Overholder du ikke lånetiden, opkræver vi et gebyr alt efter hvor mange dage lånetiden er overskredet.

For børn til og med 15 år er gebyrer

  • 1 - 10 dage 10 kr.  
  • 11 - 30 dage 25 kr.
  • 31 - 41 dage 55 kr.

Efter 42 dage stiger gebyret til 115 kr. og der oprettes en erstatning. 

For voksne på 16 år og derover er gebyrer

  • 1 - 10 dage 20 kr. 
  • 11 - 30 dage 95 kr.
  • 31 - 41 dage 195 kr.

Efter 42 dage stiger gebyret til 230 kr. og der oprettes en erstatning. 

Du betaler kun ét gebyr for alle de materialer du har lånt eller fornyet den samme dag, hvis du afleverer dem samlet.
Har du lånt materialer på forskellige dage, skal du betale et gebyr for hver enkelt lånedato, selvom de afleveres samme dag.

Hvis du ikke afleverer materialer, du har lånt på biblioteket, eller hvis du skylder for mange penge, kan du blive udelukket fra at låne. Vær opmærksom på, at hvis du har fået en meddelelse om, at du er blevet udelukket, skal du betale hele din gæld, inden du igen kan låne materialer.

Selvom du får påmindelser på mail eller sms er det stadigvæk dit eget ansvar at aflevere materialerne til tiden. Hvis du fornyer materiale efter at lånetiden er overskredet, vil gebyret blive stående til næste gang du kommer - eller du kan betale gebyret over nettet. Det gør du i "Mit betalingsoverblik".

OBS: vær opmærksom på, at vi aldrig vil kontakte dig angående betalinger via mail eller telefon. Det vil altid foregå via e-boks.
Er du fritaget for digital post, vil vi kontakte dig via brev med posten.

Roskilde Bibliotekernes gebyrer opdateres årligt.

Erstatning af materialer

Du skal erstatte lånt materiale, hvis det bortkommer eller bliver ødelagt. Biblioteket bevarer ejendomsretten til materialet. Du har derfor pligt til at aflevere bortkommet materiale, hvis det dukker op igen og er intakt. Såfremt du kan fremvise en kvittering, refunderer vi den betalte erstatning indenfor en måned. Du kan risikere at skulle erstatte et helt flerbindsværk, selvom kun et enkelt bind er væk. Det skyldes, at biblioteket ikke altid har mulighed for kun at købe den ene del af værket.

Erstatningsprisen på bibliotekets dvd’er, cd-rommer og spil er højere end prisen er i detailhandlen. Det skyldes, at disse materialer skal frikøbes til udlån, og at bibliotekerne derfor betaler meget mere for dem.

Aflevering

På Roskilde Bibliotek kan du aflevere i bibliotekets afleveringsanlæg.

På lokalbibliotekerne kan du aflevere i den selvbetjente åbningstid: Alle dage fra kl 7 til 22.  

Selvbetjening - håndter dine lån og reserveringer

Du kan bestille, reservere, forny materialer her på hjemmesiden. 
Du logger ind med dit cpr.nr. og din pinkode eller MitID. Under "Min Konto" kan du se hvad du har lånt og bestilt -  hvornår du skal aflevere. Du kan også forny dine lån, hvis ikke andre har reserveret materialet.

Når du har reserveret materiale, får du automatisk besked, når det er klar til afhentning. 

Det er muligt at forny lån 5 gange, hvis materialet ikke er reserveret af en anden låner. Søger du materiale, der ikke findes på Roskilde Bibliotek, kan vi som regel skaffe materialet fra andre biblioteker. Du får altid besked, når det kan afhentes.

Adgang til åbne biblioteker

Børn kan benytte de åbne biblioteker fra de er fyldt 12 år.

Ophavsret

Enkelte materialer (f.eks. dvd´er) må kun anvendes med de betingelser, der er anført på omslag og kassette. Du kan få nærmere oplysninger på biblioteket.

Vi beder dig respektere, at Roskilde Bibliotekerne er røgfrit område.

Se også regler for brug af internet på Roskilde Bibliotekerne

Hunde på biblioteket

Det er ikke tilladt at have hunde eller andre dyr med på biblioteket, med mindre der er tale om førerhunde, læsehunde, servicehunde eller det er del af et arrangement på biblioteket.