Krydsord - litteratur på tværs

29.09.22
Lyt til bibliotekets litterære podcast

I Roskilde Bibliotekernes litterære podcast Krydsord - litteratur på tværs sætter vi fokus på litteraturen og de mange koblinger, der er mellem bøgernes verden og den omkringliggende verden. Vi taler om litteraturen i musikken, og om musikken i litteraturen. Vi taler om bogen, der var ugleset, og om forfatteren, der var kontrær, eller ikke ville sættes i bås. Vi taler om bøger, der inspirerede film, og om film, der inspirerede forfattere.

Krydsord udkommer den sidste torsdag i hver måned. Du kan abonnere på Krydsord i din foretrukne podcastapp eller lytte med nedenfor. 

Podcasten er produceret af Jan M. Johansen, Gustav Flyvbjerg Maindal og Ulla Hoberg Lyhne. Jingle: Neogrotesque af Tortue Super Sonic.

Krydsord sæson 4: Naturen i litteraturen

Fjerde sæson bringer lyttere og værter ud i naturen. Naturligvis gennem litteraturen som det sig hør og bør for en podcast med fokus på koblingerne mellem litteratur og verden omkring den.

I sæsonens fire afsnit taler Jan M. Johansen og Ann Luther Torp om romaner med naturen i centrum eller i hvert fald med en stor rolle. Vi dykker ned i naturpoesiens begyndelse til nutidens kald på handling, rejser til fiktive verdeners fantastiske vidder, og slutter af med at besøge Roskilde Bibliotekernes litteraturfestival, der i år tager udgangspunkt i det grønne.

Lytter man med denne sæson, kan man altså forvente sig en masse gode læseoplevelser og en litterær rejse udi den store natur sammen med Jan og Ann.

Krydsord sæson 3: Tidens strømninger

Gør dig klar til en eklektisk rejse gennem fire årtiers strømninger. Ved hjælp af både fag- og skønlitterære bøger endevender bibliotekarerne Jan M. Johansen og Ulla Hoberg Lyhne fire årtier, og der bliver snakket både lyrik, underholdning, politik, litterære strømninger og meget andet. 

I bagklogskabens klare lys afslører litteraturen sammenkoblinger, påvirkninger og overlap årtierne imellem, og i denne sæson kan du blive klogere på disse og blive inspireret til god læsning, der sætter årene i perspektiv. 

Krydsord sæson 2: En litterær rejse udi sportens verden

Bevægelse. Sammenhold. Træning. Konkurrence. Vi er i sportens verden. To bibliotekarer på udebane. Uden erfaring, uden forbehold og med en interesse for at lære, hvad sporten kan og måske selv blive et par rigtige sportsfans.

I den anden sæson af Krydsord, kan du følge bibliotekarerne Jan Michael Johansen og Gustav Flyvbjerg Maindal i deres rejse ind i sportens verden. Her vil de interviewe spændende gæster, få gode snakke om bøger om sport og blive klogere på folkets sportslige fascination. 

Krydsord sæson 1: Om exofiktion i den litterære verden

I den nyere litterære strømning exofiktion tager forfatterne os med på en iscenesættelse eller genskabning af historiske personers liv. 
Autofiktionen og de biografiske romaner er ikke noget nyt, men exofiktionen adskiller sig med dens eksperimenteren med sprog og litterære greb. I exofiktion ser man forfattere bevæge sig længere ud over de researchbare grænser og skabe en litterær forståelse ud fra enten få eller flere kilder, og det adskiller sig fra den klassiske biografiske litteratur. 

Exofiktion indskriver sig også i en samfundsstrømning, hvor der åbnes for oversete eller glemte figurer inden for videnskab og kunst. Eva Tinds anmelderroste roman "Kvinden der samlede verden" udforsker således den danske forsker Marie Hammers liv og Jesper Wung-Sungs "Kvinde set fra ryggen" skaber et portræt af Vilhelm Hammershøis hustru, Ida Hammershøi. 

Materialer