Litteratur

Jeg bygger huler

Der er noget helt grundlæggende menneskeligt ved det.

Af Ulla Hoberg Lyhne

Af Mads Led Behrend Roth, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne 

 

Som barn byggede jeg dem af puder og tæpper. Eller grene og kviste. 

Min søn har bygget en ”børnehule” i en hæk. For det er vigtigt med lidt alenetid en gang imellem, synes han. 

 

Jeg sætter mig med en bog. Eller lytter til musik, der giver mig ro og får alle de vildtfarende tanker til at bundfælde sig. 

Her kommer tre huler til dig, som du godt må gå ind i. 

Moderne Natur

I den poetiske dagbog Moderne Natur møder du kunstner og filmskaber Derek Jarman. Han flytter ind i et lille træhus ved Englands sydkyst. I det vindblæste stenlandskab anlægger han en have. Nærmest på trods. Haven bliver et fristed – en hule – hvor han bearbejder sine tanker mens planterne kæmper mod den barske natur. Det er en bog om at skabe, om at skabe plads, om strandkål og stenbræk, om ensomhed, omsorg, kærlighed og liv.

Hulebyg-laboratoriet 

Til Hulebyg-laboratorietRoskilde Litteraturfestival bygger vi rent faktisk en kæmpe hule! Helt bogstaveligt. På en gemt græsplæne et skjult sted ved biblioteket. Et fristed til ro, fordybelse og leg. Det er lørdag d. 24. maj.

Hulemusik

Jeg har også lavet en playliste til dig. Måske den hjælper dig med at rense hovedet. Åbne rummet mellem dine ører og invitere stilheden indenfor. Lyt til dryppende regn fra de grønne skove i Haida Gwaii i British Columbia, til åbne klange, lange pauser og masser af frisk luft. 

Find playlisten ”Hulemusik” i bibliotekets streaming-app NAXOS eller spørg personalet på biblioteket.

Byg en hule. Mærk stilheden. 

Uanset om du går ind i hulen for at læse, lege eller bare trække vejret dybt – så husk: Vi har alle brug for et sted, hvor vi kan være os selv. Det er vigtigt at bygge huler.