Bøger om handicap

I anledning af Roskilde Handi-Festival 8. marts

I anledning af Roskilde Handi-Festival 8. marts har jeg samlet nogle gode bøger, der på vidt forskellige måder tager livtag med handicap - fysiske såvel som psykiske. 

Af Anette Øster, leder af Læring og medborgerskab

Caspar Eric – Nye Balancer 

Den første bog, jeg vil gøre opmærksom på er Caspar Erics Nye balancer (2023), der har fået genrebetegnelsen handicapdigte. Det er digte om samfundets stigmatisering og diskrimination af det anderledes. Om fysiske og poetiske måder at være i verden på. Samlingen insisterer på smukkeste vis på, at der må være andre måder at indrette verden på end den eksisterende. At det må være muligt med fællesskaber, der kan balancere forskelligheder og udfordringer. 

Lån bogen her

Mette E. Neerlin & Otto Dickmeiss – Bello 

Det sker ikke sjældent, at der udkommer en poetisk og smuk børnebog, som ikke alene er livsklog i børnehøjde, men som med fordel også kan læses af voksne, enten i selskab med et barn eller alene. Mette Eike Neerlin og Otto Dickmeiss’ vidunderlige billedbog Bello (2019) handler om drengen Bello, der er bundet til et liv i kørestol. Han er led og ked af at blive behandlet som en, man skal tage hensyn til, og af sine forældres misforståede omsorg, hvor de gør, hvad de kan for at forsikre ham om, at han har de samme muligheder, som alle andre børn. En dag møder Bello heldigvis pigen, Ane, ude i skoven og for første gang bliver han behandlet som et helt normalt barn. Samme sætter de to børn fut i kørestolen og drøner derudaf uden den dyne af omsorg, Bello ellers altid bliver mødt af.

Lån bogen her
 

Tarjei Vasaas – Fuglene 

Blandt mine absolutte største læseoplevelser er Fuglene (1957) af Tarjei Vasaas. En helt igennem vidunderlig bog om den enfoldige og ekstremt følsomme Mattis og hans søster og værge Hege. Som læser følger man Mattis’ dybsindige og overfladiske tanker. Trods Mattis’ sendrægtighed i hverdagen kommer man helt ind til kernen i det at være et menneske. Mattis udtrykker sine kvaler med livet i sine evindelige spørgsmål til søsteren: ”Hvorfor er det sådan? ”, ”Hvorfor er jeg sådan? ” Spørgsmål, som ethvert menneske måske burde stille sig selv og forsøge at komme overens med.

Lån bogen her