Børnebibliotekaren anbefaler

02.10.18
Gode billedbøger til de 3-6 årige.

Jeg hedder Karen og arbejder som børnebibliotekar på Roskilde Bibliotekerne. Det har jeg gjort siden 15. august.  Før det har jeg gennem 15 år formidlet en masse bøger til børn og unge i Hvidovre Bibliotekerne. Jeg elsker mit job som børnebibliotekar. Sådan en udlånsvagt, hvor en masse børn og forældre efterspørger en god bog, er lige sagen.
På hjemmefronten har jeg også slæbt bøger hjem til mine døtre. Det gør jeg stadigvæk selvom de er 17, 23 og 25 år og de 2 ældste ikke har boet hjemme i mange år.
Gennem 8 år har jeg haft godnatlæsning for børn fra 3 - 6 år på programmet i Hvidovre. Børnene og deres voksne kommer kl. 18.30. Børnene i nattøj og med deres bamse og dyne under armen - og de fleste har også husket tandbørsten.
Så hygger vi en times tid, hvor jeg læser op krydret med en godnatsang og en pause med vand og frugt/kiks. Vi slutter altid af med at ligge og slappe af til god musik.
Det er så hyggeligt.

Jeg har lavet en liste på 10 af de billedbøger, som har været det største hit blandt børnene til godnatlæsningen de senere år:

B.J. Novak: Bogen helt uden billeder

Ubetinget et af de største hit. Den kan lyde kedelig, men den er fyldt med fjollede sætninger, ord og lyde, som børnene bare elsker at høre komme ud af den voksnes mund. Øv jer inden I skal læse den op. Ellers bliver I udfordret, når I bl.a. skal sige: Glyyrr-ga-bloppo ma grummf.

Andy Lee: Åbn ikke denne bog

Dette er også en skør og sjov bog. En lille blå figur med lange ben forsøger igennem hele bogen at overbevise os om, at vi ikke må læse bogen til ende. Han skælder ud, truer, lokker, prøver med det gode..., men vi læser selvfølgelig videre. På sidste side finder vi ud af, hvorfor vi ikke må læse bogen.

Mette Moestrup: Hvad siger sneuglen Ulla?

En fin og poetisk bog om sneugleungen Ulla, der flyver en tur og på sin vej møder sneharen, sneræven og isbjørnen. Hun kan dog ikke finde ud af, hvilken lyd en sneugle siger og de andre dyr kan ikke hjælpe hende. Men det kan sneuglemor! Børnene elsker at være med til at sige lydene undervejs.

Mette Jørgensen: A B C

En fin lille rimet bog med et vers til hvert bogstav. Illustrationerne er så fine og versene sjove. Når jeg har godnatlæsning
har jeg altid et rim eller to med. Ved denne bog læste vi de vers, der svarede til børnenes forbogstaver.

Andreas Bræstrup Kirstein: Poul og far på fisketur

Hvis I ikke kender Poul og far, så har I noget rigtig godt til gode.
Det er en serie af sjove billedbøger uden alt for megen tekst.
I Poul og far på fisketur skal de ud med en fiskekutter for at fiske. Det blæser meget og Pouls far fortæller, at man kan blive søsyg - og det er der en, der bliver og det er ikke Poul!

Camilla Kuhn: Jon og fluen

Jeg har en forkærlighed for Camilla Kuhns billedbøger. Heldigvis var børnene til godnatlæsningen også vilde med Jon og fluen. Jon redder en flue fra at drukne, da han er i bad. Fluen bliver så glad at den følger Jon overalt. Det bliver Jon træt af, så han finder en løsning - tror han!

Anna Llenas: Farver og følelser

Her møder vi farveuhyret, der vågner op i et mærkeligt humør for følelserne og farverne er blandet sammen. Igennem bogen bliver følelserne så sorteret på flaske: tristhed(blå), vrede(rød), ro(grøn), frygt(sort) og glæde(gul).
Det er en fantastisk flot pop-op-bog, som der er noget at snakke om.

Benji Davies: Stormhvalen

En skøn og eftertænksom billedbog. Louie bor alene med sin far ved havet. Han vil gerne ha’ en ven, så da han en dag finder en strandet hval på stranden tager han den med hjem i badekarret. Louie håber så, at faren ikke opdager den. Det gør han!

Linda Sarah: På toppen af Bakken

Nu snyder jeg lidt. Denne bog har jeg ikke læst op til godnatlæsning - endnu.
Jeg blev berørt af at læse denne dejlige bog om Bertil og Eddie, der er bedste venner. En dag kommer drengen Nor og han vil gerne lege med. Eddie siger straks ja, men Bertil bliver jaloux og trækker sig ud af legen. Men det hele ender godt.

Mette Egelund Olsen: Når far putter mig, indtil han sover

Og så er det godnat. Jeg slutter altid af med en billedbog, hvor temaet er sovetid. Denne billedbog trækker altid smil hos de forældre/bedsteforældre, som er med til godnatlæsningen. Der er meget lidt tekst i bogen, hvilket nogen gange kan være en fordel ved sovetid. Bogen er illustreret så fint af Lea Letén.

Materialer