Campisten

Hygge, nøjsomhed, magi - du er Campisten.

En del af #barelæse, bibliotekernes fejring af sommerlæsning

Et telt, en luftmadras og en pandelampe. Sådan lyder din opskrift på læseoplevelser i verdensklasse. For du er Campisten. For dig har lidt også ret, og dine største oplevelser kan sagtens opstå i hygge og tradition.

Her kommer en håndfuld hygsomheder, du kan tage med ind bag lynlåsdøren.

Nøjsomheden af Stine Askov

Mona er en læsehest og arbejder i den lokale boghandel. En dag træder Nikolaj ind i butikken, og en forsigtig og rørende kærlighedshistorie tager sin begyndelse. Men Mona og Nikolajs møde er langt fra ukompliceret. Nikolaj studerer litteraturvidenskab, er vokset op i et stort hus ved vandet og skal på sommerkursus i Oxford. Mona, derimod, er vokset op i Nøjsomheden - et område som kæmper for at komme af ghettolisten - med en psykisk syg mor, en fætter som er pusher og en unik og kærlig moster, som nu ligger for døden på hospice. 

Nøjsomheden er en både hjertevarm, rørende og menneskeklog fortælling om at finde sin egen vej i livet, om vores sociale bagage og så selvfølgelig om den store kærlighed.

De fire vinde af Kristin Hannah

Texas, 1934. Arbejdsløshed og økonomisk krise hærger USA, og i et lille bondesamfund i Texas truer en voldsom tørke ikke bare hvedehøsten, men også folks liv. Ødelæggende støvstorme brager gennem vinduer og døre, og det bliver sværere og sværere at trække vejret. I denne ret trøstesløse situation møder vi Elsa Martinelli, som kæmper for sin gård og sin families overlevelse. 

Man skulle måske tro denne roman var mørk og trist. Men tværtimod er den fuld af menneskelighed, varme og håb. De fire vinde gør den tragedie-spækkede historie til en slags feel good, der er lige dele "direkte i hjertekulen" og "kærligheden sejrer." Måske kan man kalde bogen Little Women på prærien? I hvert fald er den både skøn og dejlig.

Vårnat af Tarjei Vesaas

Tarjei Vesaas skriver helt magisk om børn, der bliver voksne. I Vårnat, som er historien om to søskende, der er alene hjemme men pludselig får besøg af fremmede, skaber Vesaas en magi som den, der ligger i luften en lun, dramatisk forårsdag. Det er kompleks litteratur, fordi det handler om mange ting på én gang. Men samtidig er det enkelt. Sproget er nemlig præcist og medrivende. Stemningen er tydelig, både barnagtig og alvorlig. Og så er der noget nostalgisk over stemningen. Som at sidde i et lejrtelt sent om natten i lampens skær, mens man hører historier, der både er sande, falske og magisk mystiske.

Torsdagsmordklubben af Richard Osman

I seniorlandsbyen Coopers Chase mødes fire pensionister hver torsdag for at diskutere uopklarede mordgåder. Elizabeth, Joyce, Ibrahim og Ron er rapkæftede, nævenyttige og godt selskab, indtil et voldsomt dødsfald sætter en brat stopper for hyggen. Det må opklares, tænker de. Og så kommer gebisserne ellers på tur.

Deres detektivjagt bringer dem i kontakt med personer, der er mindst lige så farverige som dem selv. Men det er ikke kun sjov og kolorit: Under morskaben ligger et godt og gedigent krimiplot og lurer. Så godt endda, at Steven Spielberg lige har købt filmrettighederne. Så læs den nu, før alle og enhver kender til den!

Er du på udkig efter helt andre læseoplevelser, end Campisten er?

Er du måske mere til filosofisk ro eller helstøbte fortællinger med masser af kulturel ballast? Så genbesøg de mange andre sommerlæsertyper her.

Oprindeligt skrevet af Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne, Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne.

 

 

Mere til Campisten:

Materialer