Litteratur til den casual-intellektuelle
Litteratur til den casual-intellektuelle

Den casual-intellektuelle

Feel-good er for let, Tolstoj for tung: du søger den gyldne læsemiddelvej

Du plejer at elske den store litteratur. Du er vild med at møde dybe, interessante mennesker og deres liv gennem læsning. Feel good bøger alt for light for dig. Men din overstimulerede hjerne trænger faktisk til at læse en god, tilgængelig historie. Måske endda en lidt sommerlækker en af slagsen, hvor folk dater, tænker, mødes, liker, ferierer, lever. Tager ansvar eller skrider fra det. Drikker øl i en skærgård eller drinks i en have. Du er den casual-intellektuelle.

Naoise Dolan: Godt selskab
Et ung, lavmælt og lækkert trekantsdrama med unge og lækre mennesker i et moderne Hong Kong fyldt med sociale medier, vestligt orienterede ringmandsbørn, hotte bankfolk, Starbucks og hvem-er-vild-med-hvem vibes. Hertil drysset en del skønne refleksioner over at være ung og i tvivl, om sprog og identitet og ikke mindst om hvordan man stalker sin ex på Instagram uden at hun opdager det. Dolan bliver kaldt den nye Sally Rooney, og det er med den lækkerkloge lummerhed blandt unge højtuddannede ikke ramt helt ved siden af.

Karl Ove Knausgaard: Morgenstjernen
”Intet stod længere åbent som det havde gjort da vi var i begyndelsen af tyverne.
Men hvem havde sagt at livet skulle være åbent?”

Knausgaards nyeste roman er en mursten af en foruroligende pageturner. Men hvordan kan en bog om alt det, vi ikke forstår, om nye stjerner og mørke kræfter føles så let? Fordi tvivlen og desperationen hos de ni personer, vi følger, er flettet sammen med ømheden, skønheden, nærheden. Og fordi det store og af og til mørke kædes sammen med alt det genkendelige: parforholdsproblemer, arbejdskriser, svære sind og surpriseparties.

Francoise Sagan: Bonjour Tristesse
Sjældent har en klassiker føltes så sexy og smooth. Den 17-årige fortæller Cecile er smuk og rig. Hendes far ligeså. I symbiotisk ubekymrethed er de nu draget til kysten på sommerferie med masser af drinks og tilbedere til dem begge.
Ind træder den afdøde mors veninde, Anne. Og med hende bliver alting pludselig sært alvorligt. Hun er intelligent, dyb, stilfuld, ikke bare sexet som de andre. Far er forelsket, men Anne forstyrrer vor fortællers billede af et sværmerisk og muntert liv -noget må gøres...

Emily Henry: Strandlæsning
Sjældent får man så meget litteratursnak og så megen simrende passion i luften som når knaldromanforfatteren (smuk kvinde) og den litterære forfatter (lækker mand) tilbringer en sommer i hver deres (misundelsesværdige) beach house, der tilfældigvis ligger ved siden af hinanden. Tilsæt skøn overklasseferielandsby med hyggelig bogcafé ejet af knuselskelige intellektuelle, en mystisk sekts nedbrændte huse og en fars efterladte hemmelighed, og du har et sandt ferie-must-read med masser af ‘‘The Affair’-stemning.

Vil du gerne udskifte kløgtig afslapning med politisk afklapsning? Så er du måske den engagerede.

Er du alligevel mere til kloge menneskers kloge tanker end deres sommerferieromancer? Så er du måske den videbegærlige.

Føler du dig stadig ikke set i dit læsebehov – få et overblik her

Mere til den casual-intellektuelle:

Tags
Materialer