Bogforside

Hemmeligheder og hævn

28.01.21
En kunstner i 2013, og en psykiater i 1929 er hovedpersoner i dagens to bøger.

Fortællingerne er vidt forskellige, men handler begge om overgreb mod kvinders kroppe og sind, og om den hævn, kvinderne tager. 

Rosenreglen af Liv Nimand Duvå

Katharina forbereder en udstilling med private fotografier, der skal vises på et kunstmuseum. Hun flytter i kollektiv i et gammelt hus for at få arbejdsro, men hun har svært ved at koncentrere sig. Hun føler sig hjemsøgt af det, hun oplevede som 13-årig. Dengang mødte hun en fotograf, der med sit blik, sit kamera og sin krop overskred hendes grænser. Mens fortiden fylder mere og mere for hende, vokser hendes ønske om at få hævn og at gøre skade. Liv Nimand Duvå beskriver troværdigt og medrivende, hvordan barndommens traumer bor i den voksne Katharinas krop og psyke, og skubber hendes kunstprojekt i en radikal og foruroligende retning. Spændingen bygges fint op i denne roman, der udkom i 2020.  

Sanatoriet af Anne-Sofie Lunding-Sørensen

Hannah Neumann er som kvindelig psykiater et sjældent syn i 1929, da hun bliver ansat på Sølund Nervesanatorium. Med sig fra Berlin har hun den nyeste viden om Freuds psykoanalyse, og ledelsen håber, hun kan stoppe den selvmordsepidemi, der har ramt patienterne. Fire kvinder har taget livet af sig, og man frygter, den femte snart vil følge. Sammen med den unge sygeplejerske Dagmar, som hun indleder et forhold til, behandler Hannah patienterne, og i en periode ser alt lysere ud. Men hvilke hemmeligheder gemmer sig i patienternes sind, og er psykoanalyse overhovedet en farbar vej, hvis Hannah skal redde kvinderne? 

Socialt udsatte kvinder, der gøres tavse af et patriarkalsk samfund, får stemmer i denne roman, der har et stort spændingselement i sig. Fortællingen står dog stærkest i sin beskrivelse af kvindernes vanskelige livsbetingelser, og i Hannahs og Dagmars kamp for at hjælpe dem.   

Af Ann Luther Torp, bibliotekar ved Roskilde Bibliotekerne

Materialer