Jyttes boganbefalinger

God læsning med Jytte

Jytte har været bibliotekar i +40 år, og igennem den tid har hun læst utrolig mange bøger. Jytte har nu samlet et par af de værker, der har gjort størst indtryk på hende. Så mangler du noget at læse, eller er du i gang med en, der ikke helt fanger dig? Så kig med her!

Romanen foregår i og omkring fabrikken Cheminova på Harboør Tange i årene 1953-63. Cheminova producerede plantegifte og det førte til massiv forurening af naturen i området og gjorde de ansatte syge, men samtidig gav det jobmuligheder og udvikling til området, så meget blev fortiet.

Man følger på skift arbejderægteparret Niels og Margrethe, der bor i Lemvig med deres børn og ingeniøren Jørn, der er flyttet til området sammen med sin kone Karin, da Cheminova flyttede dertil fra Måløv.

Det er år med øget velfærd i Danmark og begyndende kvindefrigørelse.

Velresearchet, realistisk, fængslende og socialrealisme anno 2023.

Bag den lidt spøjse titel gemmer sig en fantastisk amerikansk slægtsroman. Bogen er en mursten på 800 sider, men som læser bliver man totalt opslugt af historien om den afroamerikanske Ailey Pearl Garfields slægt, der starter i 1733, hvor englændere medbringende sorte slaver kommer til Amerika.

En historie om sorte slaver og hvide herremænd – om racisme og undertrykkelse, der stadig foregår, men også om kærlighed og stærke kvinder. Det er forfatterens debutroman og den tog hende 10 år at skrive.

Resultatet er barsk, gribende og uforglemmeligt.

Meri Valkama er finsk forfatter, der i 2021 modtog den finske debutantpris for ”Min Margot”. Meri Valkama boede i Østberlin i sin barndom – og man mærker tydeligt hendes indgående kendskab til livet i DDR-tiden.

Romanen består af tre spor, der knyttes sammen. I 1983 flytter et finsk par med to små børn til Østberlin, hvor manden skal arbejde som udenrigskorrespondent. I starten er de begejstrede for livet i DDR.

Parrets ene barn er pigen Vilja, der som voksen – i nutidens Finland finder et bundt breve hos sin afdøde far. Brevene viser, at han havde et hemmeligt forhold til en østtysk kvinde. Vilja rejser til Berlin for at finde ud af, hvorfor det gik galt i hendes familie; hvorfor forældrene blev skilt og hvorfor hun ikke kan huske noget fra sin tidlige barndom (og måske hvem Margot er). Tredje spor er uddrag af Margots breve til Viljas far.

Spændende, flot komponeret og velskrevet.

”Se os danse” er andet bind i fransk-marokkanske Leïla Slimanis romantrilogi ”De andres land”. Bøgerne er inspireret af hendes egen familiehistorie. Første bind hed ”Krig, krig, krig”.

Franske Mathilde forelsker sig i den marokkanske officer Amine, der har gjort tjeneste i Frankrig under 2. Verdenskrig. Efter krigen flytter hun med Amine til Meknes i Marokko, hvor de overtager familiens landbrug og hvor slid og slæb venter.

”Se os danse” foregår i 1960’ernes og 70’ernes Marokko – en turbulent politisk periode i landet. Mathilde og Amine klarer sig godt og deres unge datter Aisha læser til læge i Frankrig.

Romanerne fortæller om kultursammenstød, postkolonialisme og om at være fremmed i et land.

Velfortalt, oplysende og sanselige romaner.