Oscar-spænding

14.03.22
En dansk animationsfilm er nomineret til tre Oscar-priser i år, men konkurrencen er stenhård.

…”And the Oscar goes to….”  -  Disse berømte ord skal vi snart høre igen, nærmere bestemt natten mellem søndag d. 27.3. og mandag d. 28.3., når årets store Oscargalla afholdes i det berømte Dolby Theatre på Hollywood Boulevard i Los Angeles.

Oscarstatuetten er uden tvivl den mest eftertragtede filmpris i verden, og vinder man ikke andet i sin karriere, kan man altid bryste sig af at have vundet en Oscar.

Prisuddelingen hedder egentlig Academy Awards, og den har fundet sted siden 1929, hvor en række prominente skuespillere, instruktører, producere og andet godtfolk i filmbranchen, besluttede at de ville hylde de bedste præstationer i årets filmproduktion. Vinderne af de forskellige Oscars bestemmes af medlemmerne af The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som lige nu har ca. 10.000 medlemmer, inden for mange forskellige brancher af filmindustrien.

Efter et par sløve corona-filmår, er der nu atter godt gang i filmproduktionen, hvilket afspejler sig i de mange gode film der i år kæmper om filmprisernes kongetitel. En af de nominerede film er dansk, og er nomineret i ikke mindre end 3 kategorier. Det er den animerede dokumentarfilm ”Flugt”, instrueret af Jonas Poher Rasmussen, og den er, som den første film i Oscars historie, nomineret til bedste dokumentarfilm, bedste animerede film og bedste udenlandske film. Filmen handler om drengen Amins flugt fra Afghanistan til Danmark,  og "Flugt" kan lige nu ses online på DRTV.

Flere prominente Youtube-filmkritikere har ”Flugt” som en af deres favoritter, men den er i stærk konkurrence med andre fremragende film, bl.a. tegnefilmen ”Encanto” fra Disney, ”Luca” fra Pixar og ”The Mitchells vs the machines” fra Sony. Og det er bare i animationskategorien.

Der har i nogle år været ballade omkring prisuddelingen, bl.a. med ytringer om at hvide filmkunstnere er blevet favoriseret fremfor farvede skuespillere og instruktører. Akademiet har derfor optaget en lang række nye medlemmer for at øge diversiteten blandt medlemmerne.

I år har ABC, tv-selskabet der står bag transmissionen, bestemt, at nogle kategorier ikke vil blive vist live, for at skære ned på længden af den i forvejen lange udsendelse. Dette har afstedkommet stor vrede i den amerikanske filmverden, da man mener at det underkender disse pristageres profession.

Det er derfor en noget ramponeret Oscar-uddeling der for 94. gang rulles af stablen i slutningen af marts, men mon ikke det nok skal blive en flot og spændende prisfest alligevel?

På Filmstriben, bibliotekernes online filmservice, kan du finde flere gode film der i tidens løb har vundet en eller flere Oscar-statuetter i diverse kategorier. Herunder anbefaler vi fire højst seværdige film, der alle kan smykke sig med titlen Oscarvinder.

Parasite, 2019

Hvad ville du gøre for at få din del af rigdom og lykke? Lyve? Skifte identitet? Begå mord? Den koreanske familie Jung er parate til at gå langt, og snart har de indledt et større svindelnummer, der bringer dem tæt på den rige familie Park. ”Parasite” vandt i 2020 fire Oscarpriser, for bedste originale manuskript, bedste instruktør, bedste internationale film og for bedste film.

Se filmen ”Parasite” online på Filmstriben

The Crying game (1992)

En britisk soldat bliver taget som gidsel af IRA. Mellem ham og hans vogter, Fergus, opstår der en fortrolighed som medfører, at Fergus, efter soldatens død, opsøger dennes elskede, som han har lovet at tage sig af. Historien udvikler sig til en kærlighedsfortælling om forførelsens væsen og seksuel identitet. Neil Jordan vandt Oscar for bedste originale filmmanuskript.

Se filmen ”The Crying game” online på Filmstriben

Den sidste kejser (1987)

Fortællingen om Kinas sidste kejser, Puyi. Puyi sidder i fængsel, taget til fange af Den røde hær for krigsforbrydelser, og ser tilbage på sit liv. Det er indrammet af Den forbudte bys glans, en stormfuld regeringstid og den store kinesiske revolution. 'Den sidste kejser' var den første udenlandske film, der fik tilladelse til at filme inde i Den forbudte by, og den vandt ni Oscars i 1988 for blandt andet bedste film, bedste instruktør og bedste manuskript.

Se filmen ”Den sidste kejser” online på Filmstriben

Driving Miss Daisy (1989)

Den gamle og stædige enke, Miss Daisy (Jessica Tandy), lever et stille liv og er ikke meget for forandringer. Hendes søn, Boolie (Dan Aykroyd), insisterer dog på, at hun skal ansætte en chauffør, og finder Hoke Colburn (Morgan Freeman) - en ældre, livserfaren sort mand. Daisy indvilliger modvilligt, men under deres køreture vokser langsomt, men sikkert, et dybt venskab frem.
”Driving Miss Daisy” blev en stor succes i biograferne, og den vandt i 1990 Oscars for bedste manuskript, bedste film og bedste kvindelige skuespiller.

Se filmen ”Driving Miss Daisy” online på Filmstriben

Oprindeligt skrevet af Peter Søholm Simonsen, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer