Efterår

Romaner til dit efterår

11.09.23
Den voldsomt varme sensommer er forbi og efterårsstemningen siver langsomt ind i dagene. Vi sikrer dig en blid overgang til den nye årstid med en samling fine fortællinger, der alle er pakket nænsomt ind i et smukt og sanseligt sprog.

Sproget er en sand luksus-oplevelse i denne smukke og sælsomme fortælling. "Jernlungen" er for dig, der er til moderne, nordisk litteratur, som tør eksperimentere og vække sanserne hos læseren. 

Læs også Kirstine Reffstrups egne bog-anbefalinger her. 
 

Historien er ret enkel om en mand og en hund, der begge har slået sig på livet. Men fortællestilen gør det til en virkelig god bog. Forfatteren skriver med stor sans for de små detaljer og i et originalt sprog, hvor f.eks. natur-fænomener, som er velkendte for læseren, bliver oplyst på ny i hendes beskrivelser.  

En Judith Hermann-fortælling er som det stille vand med de store dybder. Hun er eminent til at beskrive liv og situationer, hvor der på overfladen ikke sker de store krusninger – men hvor der åbner sig en hel verden, når man som læser prøver at forstå, hvad der sker inde i personerne. 

En poetisk road-trip roman om at miste kærligheden, og om at krydse forskellige former for grænser. Mellem lande, mellem fortid og nutid, og mellem livet og døden. Forfatteren Conor O'Callaghan skriver også lyrik og det farver heldigvis sproget i denne historie, hvor alt ikke er, som det syner på første side. 

Tonen i denne fine, lille bog minder nogle steder om dén, man kan møde hos den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson – stemningsmættet og med et smukt billedsprog. Opbygningen er også imponerende: romanens handling foregår fra 1965 og frem til 00’erne, så mere end 40 år dækkes på 126 sider. Det kan kun lade sig gøre, fordi forfatteren har et skarpt blik for det væsentligste og laver nøje udvalgte punktnedslag, som skaber den samlede historie.

Japansk roman med et væld af hverdags-poetiske detaljer og filosofiske tanker. Det er en underfundig, kort fortælling om en kat og om at se livet med nye øjne. Der er en varme og en ro i fortællingen, som jeg synes forplanter sig til læseren.