tom_rachman_2925511b.jpg

9 skarpe fra Tom Rachman

Hvad skal du læse? Hvad er det bedste ved at være forfatter?

Tom Rachman er tilbage med ny stor roman: 'Den italienske mester'
Torsdag den 28. februar gæstede han Roskilde Bibliotek - og i den anledning er her en Q&A med den populære forfatter.

God fornøjelse!

 

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Det er en velsignelse at kunne fortabe sig i sin egen fantasi og et privilegie at kunne kalde det et arbejde. I ‘Den italienske mester’ beskriver jeg den intensitet, der er i en kunstmalers kreative arbejde; hvordan han forsvinder fra denne verden I flere timer, kommer tilbage helt renvasket og i skøn forvirring. Det er sådan det føles.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?
Jeg er ikke velsignet med morgenfriskhed, så jeg læser oftest nyheder først for at få min hjerne til at starte. Så forsøger jeg at undgå overspringshandlinger og går i gang med arbejdet. Jeg arbejder lige så mange timer i træk, som jeg kan, som regel med en løbetur midt på dagen. Min arbejdsdag slutter med en menneskelig alarm - "Dadda!" råber min søn op til mig nedefra, hvilket betyder, at han er hjemme fra børnehaven. Jeg skynder mig ned for at nyde tiden med ham. Hvis ikke han var der, ville jeg fortsætte, til det bliver mørkt.

Du har tidligere talt om at holde dig off-line for at koncentrere dig om din skrivning. Er det stadig noget, du har fokus på?
Det med at skelne mellem at være on- og offline er ved at være ovre. Hundredvis af millioner bruger nu det meste af deres vågne liv online; bag skærmen på arbejdet, læser på telefonen på vej hjem, streaming af underholdning, når vi sender beskeder og tjekker notifikationer hele tiden. I stigende grad er verden der, ikke her. Jeg kan ikke stille noget op over for det. Men jeg værdsætter stadig afbrydelsen. Og jeg anser mig selv for at være heldig, at jeg kan huske en tid før denne.

Hvad betyder det for dig at være udkommet verden over?
Det er både ejendommeligt og fantastisk, at nogle mennesker, jeg ikke kender, faktisk kender til mine mest omhyggeligt udformede sætninger og ideer. Også selv om de og jeg ikke deler sprog eller overhovedet kan udveksle et ord med hinanden.

Hvem er din yndlingsforfatter?
Jeg kan aldrig bare vælge en enkelt. Men når jeg trænger til at blive muntret op, eller hvis jeg har brug for at minde mig selv om, hvad det at skrive kan, læser jeg Tjekhovs noveller.

Hvad er din yndlingsgenre?
Jeg mister interessen, når en historie udfolder sig ifølge en given formel, så jeg læser ikke genrefiktion. Litterære romaner og noveller fanger mig mest.

Har du nogensinde opgivet at komme igennem en bog?
Tit. En dårlig bog, som du slæber dig igennem, tager pladsen for en anden, du vil aldrig få læst. Der er langt flere læseværdige bøger, end der er tid til at læse dem. Det er okay at gøre sig hård – hvis altså ikke det bare er utålmodighed.

Hvad får du ud af at læse bøger?
Mennesker generelt kæmper for at se ud over deres egne egoistiske adfærdsmønstre, og alligevel har vi - mere end noget andet dyr - potentialet til at forstå andre skabninger. Det at læse og skrive er nogle af de mest sofistikerede måder at gøre det på, hvor man blotlægger andre menneskers handlingsmønstre, lyster og laster. Uden dette er livet på en måde mindre.

Hvilke tre bøger vil du anbefale, hvis du bliver bedt om det?
‘The Cut Out Girl’ [Et liv I skjul’ på dansk] af Bart van Ess. En uforglemmelig biografi om en jødisk pige, som forfatterens familiehusede i Holland under anden verdenskrig. Van Ess opsporer hende - en ældre kvinde nu - og opdager, hvorfor hun og hans familie havde et smertefuldt opgør.

‘The Shallows’ af Nicholas Carr. Denne undersøgelse af, hvordan den digitale verden ændrer vores hjerner, blev offentliggjort i 2010 som en advarsel. I dag er det klart, at vi ikke fulgte advarslen, og nu er der ingen vej tilbage. Ikke desto mindre mener jeg, at vi bør forstå virkningen af ​​denne revolution på hver enkelt af os.

’Noveller af Tjekhov’. I en tid med uro, med politisk ekstremisme, destruktiv teknologi, dommedag for klimaet. Men Tjekhov beroliger mig og fremkalder simple menneskelige længsler og følelser. Han skrev med ømhed om vores race: Det er balsam for denne tid.

 

Materialer