Årets bedste udgivelser 2023

28.12.23
Bibliotekarerne har fundet deres favoritter

Bibliotekarene har dykket ned i bunkerne af bøger, plader og tegneserier, der er udkommet gennem 2023. Her giver de deres bud på årets bedste udgivelse i syv forskellige kategorier. 

Årets danske skønlitteratur
Af Ann Luther Torp 

Ditte Holm Bro: Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler
Valborg og Johanne er husmødre og svigerinder i 1950’ernes Vestjylland. De passer hjem, mænd og børn, men har begge skjulte drømme og håb, der ligger langt fra deres trygge og konforme liv. De to kvinder bindes sammen på både tæt og kompliceret vis, da Valborg giver sin yngste søn til den barnløse Johanne, fordi Valborg til sin egen sorg ikke kan tage vare på endnu et barn. Poetisk og sansemættet fortælling, der primært foregår 22. december 1958, hvor stemningen gennem dagen bliver tiltagende ildevarslende. Som læser fornemmer man, at noget vil ske, inden dagen er omme.

Årets nordiske skønlitteratur
Af Karen-Margrethe Revsbæk

Carl Frode Tiller: Flugt
Norske Carl Frode Tiller har med romanen Flugt skrevet en meget stærk roman om at miste et barn, og det er en roman som står stærkt i min erindring længe efter jeg har læst den.
Julenat hvor forældrene ligger i sengen og begge tænker på Johannes er det som om de også kan høre Johannes, og således sker der en utrolig stærk kobling mellem de 3 personer, til trods for at deres 12 årige søn Johannes er død, og forældrene er skilt efter ulykken.
Som altid leger Tiller med sproget og formen, så den kræver noget af sin læser, f.eks. kan fortællerstemmen skifte mellem mor og far i samme sætning. Det er virtuost, smukt og fængslende på en gang.

Årets krimi
Af Maria Møllnitz Lange 

Guillaume Musso - Den ukendte kvinde fra Seinen 
Endelig er franske Guillaume Musso kommet med en ny krimi. Den ukendte kvinde fra Seinen er en hæsblæsende og actionfyldt krimi, som er svær at lægge fra sig.
En decembernat i Paris reddes en ung kvinde op af Seinen. Det viser sig, at kvinden er en berømt pianist, men som døde i et flystyrt et år tidligere. Politiefterforsker Roxane Montchrestien bliver besat af sagen og det umulige spørgsmål: Hvordan kan man være både død og i live? Til læsere som kan lide romaner med spænding, hemmeligheder og plot-twists.

Årets børnebog
Af Marie Læssøe Lind 

Hanne Dagmar Raaberg: Papirhjerter 

Der var næsten grønt lys hos alle børnebibliotekarerne, da Papirhjerter af Hanne Dagmar Raaberg blev hevet op som kandidat til årets børne/tweenbog. Og det er der en rigtig god grund til. Papirhjerter er en meget fin og fortryllende fortælling om pigen Alva som er på tærsklen til at blive teenager. Romanen kræser om venindejalousi, forelskelse, konflikter, SOME og i det hele taget en håbefuld og hjertevarm fortælling om at føle sig forladt og forkert i en ny verden som spæd teenager. Kæmpe anbefaling herfra!
Målgruppe 10+

Årets ungdomsbog 
Af René Toft 

Ubesvaret Opkald af Nora Dåsnes
Ubesvaret opkald er en knugende graphic novel om livet i tiden efter Utøya juli 2011. Ikke for ofrene eller deres pårørende, men derimod for alle andre. Om den almindelige nordmand, om en hel generation af norske unge, der bliver omklamret af bekymrede forældre, mens de selv prøver at finde en mening med det hele. Midt i alt det står Rebekka og Fariba og skal starte på gymnasiet. En fantastisk fortælling om dem vi savner uden nogensinde at have kendt dem. Ubesvaret opkald er oversat fra norsk og vandt Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2022. 

Årets tegneserie
Af Lasse Kristian Jensen

Beverly af Nick Drnaso
Kritik af forstadslivet er ikke noget nyt, men sjældent har jeg set det udført så sublimt som i Drnasos foruroligende, akavede og sorthumoristiske debut, Beverly. Drnasos tegnestil skiller mildt sagt vandene. Den er (ganske rimeligt) blevet sammenlignet med de instruksionstegninger man finder i sikkerhedspamfletter ombord på fly, men den meget minimalistiske stil underbygger på forskellig fornem vis de tre værker, Drnaso hidtil har lavet, hvoraf ”Dramaholdet” også netop er kommet på dansk. Jeg var fuldstændig opslugt af både den og Beverly, og er du til udfordrende tegneserier, bør du give dem et kig.

Årets musikalbum
Af Sofie Jekel

Julie Byrne – The Greater Wings 
Nogle gange opstår magien i musikken, når den rette stemme forenes med den perfekte rumklang.
Julie Byrnes tredje album, "The Greater Wings," inkarnerer netop denne kombination. Musikalsk excellerer Julie Byrne i at skabe kompositioner, der bevæger sig elegant mellem smukke guitarmelodier og ambient lydlandskaber, med Byrnes knugende og forførende sovekammervokal i front. Hvert spor føles som en fortælling, der langsomt udfolder sig i tråde, der trækker på inspiration fra singer-songwriters som Joni Mitchell og Leonard Cohen, moderne folkemusikere som Angel Olsen og Sharon Van Etten, samt kammerpop-mestre som Julia Holter og Weyes Blood. 

Materialer