Årets udgivelser 2018

14.12.18
Bibliotekarerne anbefaler særlige udgivelser fra året der gik

De bedste bøger og albums har en helt særlig evne til at skabe en stemning af noget personligt og enestående, når du planter dig i lænestolen og fordyber dig i en fantastisk fortælling.
Her anbefaler bibliotekarer fra Roskilde Bibliotekerne særlige udgivelser i 2018.
- Vi har selvfølgelig titlerne på biblioteket.


Ann Luther Torp - udenlandsk roman
Naomi Alderman: Kraften
En kraft vågner i alle kvinder, og nu kan de udsende dødelige elektriske stød fra hænderne.
For første gang i historien er kvinderne fysisk overlegne og en gennemgribende forandring af verden finder sted. Desværre ikke kun til det bedre.
Nogle kvindegrupper udvikler sig voldeligt og underlægger mændene forskellige restriktioner.

F. eks. at de ikke må køre bil eller gå rundt alene uden en skriftlig tilladelse fra en kvinde. Hovedpersonerne er bl.a. en ung, nigeriansk mand, der dokumenterer forandringerne på YouTube og den unge kvinde Allie, der bliver religiøst overhoved i det nye samfund.
En tempofyldt feministisk sci-fi fortælling er, der leverer både god underholdning og stof til eftertanke om emner som køn, magt og undertrykkelse.
Den demonstrerer også med skræmmende tydelighed, at magt korrumperer.

Karen Margrethe-Revsbæk - dansk roman
Helle Helle: de
Helle Helle er tilbage i topform med den lille intense roman de. Vi er igen på Lolland midt i 80’erne og denne gang hos en gymnasiepige og hendes mor.
Moderen er alvorligt syg, og det ligger som en undertone i hele romanen. Det er ikke noget de taler om, men til gengæld taler de om så meget andet, de griner og lever som om, der ikke er noget galt.

Jeg synes, det er en af de absolut bedste bøger i Helle Helles forfatterskab. Stilistisk er hun endnu mere skarp end tidligere.
Hun formår med ganske få ord at få sat en stemning og sagt mere end mange ord ville kunne. Det er en intens lille roman. Jeg fik lyst til at starte forfra, så snart jeg havde læst den.

Anya Mathilde Poulsen - dansk album
LYDMOR: I Told You I’d Tell them Out Story

At fremhæve én plade blandt årets udgivelser er en smule udfordrende. Lydmors nyeste album er imidlertid et godt sted at gå på opdagelse, hvis du har lyst til en helt særlig musikoplevelse.
Har du ikke allerede set hendes liveoptræden fra GAFFA-Prisen 2018, så tjek den online - det er en modig kunstner, der gør den slags. Jenny Rossander har kant, eventyrlyst og skarphed i litervis.

I Told You I’d Tell Them Our Story er cool og samtidig varm elektronisk pop med eksotiske stemninger og personlige oplevelser fra millionbyen Shanghai.
Et pulserende album fra en ung dansk kunstner, der tegner retningen for morgendagens musikscene.

Keis Abdallah Khatib - udenlandsk album
R+R=Now - Collagically Speaking
Supergruppen R+R=NOW udkom tidligere i år med albummet Collagically Speaking på det ikoniske jazz label Blue Note. På denne perle, kan du høre Robert Glaspers håbefulde klaverspil pryde Justin Tysons pumpende trommer. Derrick Hodge bidrager til tyngden, med massiv bas nede i de dybeste oktaver.
Men det bliver bedre endnu, for trompetisten Christian Scott blæser længselsfuldt, mens Taylor Mcferrin og producerkongen Terrace Martin får synthesizererne til at ligge og svæve i lydlandskabet.

Collagically Speaking er en energiudladning, og en genreopløsning: for hvad er hip hop, hvis der ikke er rap på beatet? og hvad er jazz hvis trommeslageren ikke ligger på-tirsdag-rytmer med bløde whiskers, men i stedet insisterer på rå breaks? R+R=NOW træder ud af kategorierne og ind på deres helt egen plads.

Susan Jessen Spiele - udenlandsk roman
Donal Ryan: From a Low and Quiet Sea

Jeg kan lige så godt tilstå med det same; jeg er vild med Ryan!
Hans sidste skuffer bestemt heller ikke. Vi følger tre meget forskellige mænd; Farouk, der flygter fra Syrien med sin kone og datter, Lampy, en ung irer, der bor med sin mor og bedstefar og John, en ældre ensom lobbyist med økonomisk medskyld i det irske krak. Til sidst flettes de tre tråde sammen.

Ryan skriver utrolig godt, men hans største styrke er hans evne til at komme under huden på både hans personer og os som læsere. Når du lukker bogen følger den en i lang tid efter og du ”savner” ofte de personer, du har fulgt i fortællingen.

Ole Hilmer Petersen - fagbog
Alberte Winding: Kastevind: erindringsglimt fra en barndom

Sangeren og forfatteren Alberte Winding har lavet en fin lille bog om sine barndomsminder.
Hendes far, Thomas Winding, var gift fem gange, bl.a. med Albertes mor Lulu Gauguin, der begik selmord da Alberte var otte år.

Hun er vokset op under meget frie forhold, hvor de voksne havde travlt med sig selv og hinanden. Det gav plads til selvudvikling men også mange knubs i en ofte kaotisk hverdag.
Alberte fascinerer med sin minimalistiske stil og personlighed.

Morten Langkilde - tegneserie
Fabian Nury og Sylvain Vallée: Der var engang i Frankrig

Mammutværk, der i 2014 vandt den prestigefyldte hovedpris ved tegneseriefestivalen Angoulême. Oprindeligt udgivet i seks bind, men nu samlet i en stor lækker udgave.
Det er en yderst velfortalt historie om den rumænske jøde Joseph Joanovici, der opbygger en succesfuld skrotforretning. Men samtidig også en historie om hykleri og pragmatisme, om en overlever og en kyniker.
Om en mand der vil gå til det yderste. En mand, der må tage konsekvenserne af sine livsvalg, selvom han prøver ihærdigt at slippe fra dem.

Nury er en mester ud i både karakterer med dybde og fængende historier. Vallée er ferm, dog traditionel, i sin tegnestil, men hans layouts understøtter både dialog og action. Intenst og gribende.

Pia Petersen - ungdomsbog
Zenia Johnsen: Jeg er Albert Storm - Måske en historie

Alberts storebror er forsvundet, og Albert giver sig til at lede efter spor i sagen, så han kan komme hjem igen. Men samtidig sker der to mystiske ting, som kun Albert lægger mærke til. Der er et hus, der forsvinder, og Alberts skygge stivner. Albert finder et Hello Kitty-kladdehæfte med Benjamins noter, som fører ham til sekten, Kristus Trompeter. Har sekten taget Benjamin?

Alt er ikke som det ser ud til, og der bliver vendt op og ned på alting. Hvad er virkelighed og hvad er fantasi? Der er ingen forudsigelighed i bogen, jeg anbefaler til alle fra 12 år og op, der har mod på en bog, der leger med ord, mening, erindring og ikke mindst læseren selv.

Charlotte Holm Juul - billedbog for børn
Thomas Brunstrøm: Sallys fars fede ferie

Historierne om Sallys far er for både børn og forældre og fulde af sjove og lidt pinlige episoder, der går rent ind hos børnene. I den seneste bog tager Sally, lillebror og mor med far til All inclusive-land.
Her kan man få fars livret, buffet, og lave bomber i poolen.
Far behøver ikke gå med solcreme, og du kan tale grimt om andre, de forstår jo alligevel ikke, hvad du siger. Eller gør de? Sally er lidt bange for at flyve, men hun skal bare være glad for, at de overhovedet kan, siger far, for dengang han var dreng, fandtes der ingen fly, så han måtte gå til Italien.

En billedbog med grinegaranti, der kan læses igen og igen fra 4 år og op.

Charlotte Holm Juul - børnebog
Pam Smy: Thornhill

Der kommer flere og flere grafiske romaner til børn, og her er en der kan noget helt særligt. I denne gyserhistorie møder vi to piger, der lever i hver sin tid. Ella flytter i 2017 ind ved siden af det nedlagte børnehjem Thornhill.
Hun bliver draget af det forladte hus og den mystiske Mary, der forsvandt for mange år siden. I 1982 bor Mary på børnehjemmet.
Hun bliver massivt mobbet af én af de andre piger. Derfor lukker hun sig inde på sit værelse, nægter at tale med nogen og skriver sine tanker ned i en dagbog.

To historier - én fortalt udelukkende i billeder, den anden i tekst - flettes på fineste vis sammen og ender i en uventet slutning. Kan læses fra 11 år.

Materialer