Anbefalet: Gode romaner fra 2017

14.12.17
Bibliotekaren anbefaler to gode romaner fra i år

Af bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne, Ann Luther Torp

Vi har vi lavet en liste med 20 fine titler, der alle er udkommet i 2017.
Med Naja Marie Aidts og Tine Høegs bøger som undtagelser, går vi udenom titler, som i forvejen får meget opmærksomhed og præsenterer gode bøger, du måske ellers ikke havde opdaget. Bøgerne har været på bogcafé-turne i efteråret på bibliotekerne i Roskilde, Jyllinge og Viby.
På listen finder du bl.a. fortællinger, der foregår langt væk, som brasilianske Redningsafstand. Tættere på er der den islandske 1700-tals brevroman om ildpræsten Jon med den ualmindelige lang titel. dem fortæller jeg lidt mere om her.

Samanta Schweblin: Redningsafstand

Kvinden Amanda ligger på hospitalet. Døende fortæller hun drengen David om hvordan hun, hendes datter Nina og landsbyen forgiftes. Historien skal fortælles inden det er for sent.
Forfatteren er debutant fra Argentina og hun serverer en meget usædvanlig fortælling for os.
Den kombinerer landsby-overtro og forgiftning med rørende forældrekærlighed og så får man lige en sjat ordentlig uhygge og paranoia oven i.  En af den slags bøger, der efterlader én så mystificeret og fascineret, at man er nødt til at læse den igen.

Ófeigur Sigurðsson: En roman om Jon og hans breve til sin gravide kone, da han opholdt sig i en grotte hen over vinteren og forberedte hendes ankomst og de nye tider.

Den unge præst Jon rejser i 1755 om på sydsiden af Island for at skabe en ny tilværelse. Han skriver breve hjem til sin hustru om forløbet, mens de venter på, at de skal ses igen.
Her får vi fortællingen om den virkelige karakter Jon Steingrimsson, der levede fra 1728-1791 og som var vidne til både store vulkanudbrud og til, hvordan oplysningstidens tanker fandt vej til Island.

Romanen er fyldt med fine detaljer fra Jons hverdagsliv, hvor der både bygges huse, studeres lægekunst og drikkes et glas mælkebøttebrændevin i ny og næ. 

Hele listen med de 20 anbefalede romaner bor her