Anbefalet: Lyden af 60'erne

22.08.18
Bibliotekaren anbefaler tidsåndens 60'er-vinyl

I 1960’erne blev musikken for alvor et talerør for en ny generation som tog afstand fra autoriteter og myndigheder og igennem lyrikken blev tidens samfundsmæssige forandringer afspejlet.

Biblioteket har samlet et lille udpluk af de album som var med til af definere tidens ånd.

Af bibliotekar Maja Mørck, Roskilde bibliotekerne

Bob Dylan - The Times They Are a-Changin (1964)

Med sine spidsfindige tekster og markante stemme udfordrede Dylan samfundsordenen og tog politiske emner under behandling.
Titelnummeret The Times They Are A- Changin er et opråb til alle som har en stemme og magten til at ændre tingene.
Men på trods af at Dylan, for mange, er ungdomsoprørets stemme, bliver albummet Dylans sidste bidrag som protestsanger for kort efter Kennedys død i 1963 annoncerer han, at han aldrig mere vil bruge sin tid på noget ”så trivielt som politik”.

Steppeulvene - Hip (1967)

Hip blev til på blot tre intense dage i foråret 1967 og samler et billede af en opbrudstid og en kaotisk, provokerende og kreativ ungdomskultur.
Ved udgivelsen af pladen lavede forsangeren Eik Skaløe en happening for pressen, da han i udklædning med en blomst i munden sprang i Christianshavns Kanal. 
Bandets levetid bliver kort, da Skaløe allerede samme år beslutter at tage til Østen, for aldrig at vende tilbage.
Ved udgivelsen modtager Hip blandede anmeldelser, og det er også først i eftertiden, at Steppeulvene har fået anerkendelse og står som et symbol på ungdomsoprøret herhjemme.

The Mothers of Invention  We’re Only in it for the Money (1968)

The Mothers of Invention var psych-rockens avantgarde klovne.
Frank Zappa var guitarist i bandet og eksperimenterede med guitarens potentiale.
Albummet We’re Only in it for the Money er et bombardement af lydbilleder og en satirisk kommentar til hippiebevægelsen.
På albummet finder du blandt andet sangen Flower Punk som er en parodi på rocksangen Hey Joe og skildrer en ungdom, der tager til San Francisco for at blive blomsterbørn og slutte sig til et psykedelisk rockband. 

Materialer