Brohoved for internationale tilflyttere

02.01.17
Vi har succes med at bringe internationale tilflyttere og danskere sammen

I løbet af 2016 har Roskilde Bibliotekernes særlige arrangementer for udenlandske tilflyttere haft mere end 1.000 deltagere. Det er Internationals fra over 20 lande, der gennem biblioteket oplever et brohoved til livet i Danmark og danske forbindelser.

- Vi vælger at gøre et ekstra nummer ud af at tage åbent imod tilflyttere fra hele verden, der kommer til Roskilde-området på grund af job eller uddannelse og tilbyde et fællesskab, der også er en god indgang til at blive en del af det danske samfund, siger bibliotekar Susan Jessen Spiele, der har det som sit speciale at stå for alle internationals-aktiviteterne.

Over 200 spillede brætspil
Det har hun gjort de seneste fire år og er ganske tilfreds med over 1.000 deltagere i årets 10-12 arrangementer og den levende Facebook-gruppe Internationals in Roskilde med i skrivende stund 1477 medlemmer som fin opslagstavle og sted for at dele spørgsmål og viden med hinanden i miljøet.
Arrangementerne på biblioteket trækker typisk fra 60-80 deltagere. For eksempel på en lørdag i efteråret deltog over 200 mennesker fra mindst 17 lande og i alle aldre til en omgang brætspil/board gaming på biblioteket.

Bibliotekets valg i Roskilde
Det er ganske få folkebiblioteker, som vælger at arbejde med målgruppen, der synes uhomogen men er kendetegnet ved, at de typisk er flyttet til Danmark fordi de er blevet hyret af danske virksomheder eller uddanner sig.  Danske virksomheder giver jævnligt udtryk for, at de har brug for at hente arbejdskraft udefra for at holde et innovativt og konkurrencedygtigt niveau.

En god indgang til livet i DK
Med internationals-tilbuddet giver Susan og biblioteket en god indgang til livet i Danmark og laver et fællesskab, hvor udlændinge og danskere kan mødes og nyde godt af hinanden. Alle arrangementerne er åbne for danskere.
- Det er en del af folkebibliotekets rolle, at være igangsætter og kulturformidler og hvor ellers kan du møde alle mulige slags mennesker fra mange nationaliteter end på biblioteket?, siger Susan Jessen Spiele.
Årets mange arrangementer for udenlandske tilflyttere tæller brætspilsaften, Pub quiz, kageaftener, middage, biblioteksintroduktion med mere. Alle arrangementer foregår på engelsk.

Svært at få sig en dansk ven
- Det kan være svært at få sig en dansk ven. Udlændinge er nogle gang lidt ensomme, når de bliver her efter endt uddannelse eller på arbejdspladsen, hvor danskere har det med at sige god weekend om fredagen og tage direkte hjem til sig selv og familien. Jeg tror, vores aktiviteter kan bidrage til trivsel og netværk og biblioteket kan samtidig bidrage til at give Roskilde en internationale profil, siger Susan Jessen Spiele.

Læs mere

Dagbladets artikel 28/12