Cosmos i Viby

Bibliotek, borgerservice, kulturhus og lokalarkiv.

Cosmos er Vibys levende og kulturelle samlingssted. Cosmos bygger på lokalhistorien, og omdrejningspunktet er lokale ideer og engagement. I huset finder du bibliotek, borgerservice, kulturhus og lokalarkiv.

 

Det kan du i Cosmos

I Cosmos kan du møde andre, der bor i nærheden af dig, og du kan deltage i koncerter, foredrag, kulturarrangementer og debatskabende aktiviteter, samt låne mødelokaler til forskellige aktiviteter.

Du kan lave kunst, musik, video og meget andet i vores værksteder, gå på opdagelse i lokalhistorien, fordybe dig i litteratur på biblioteket, lege, læse og blive inspireret sammen med dine børn.

Du kan også få hjælp i borgerservice og bagefter slå dig ned og få en kop friskbrygget kaffe og lækker kage i caféen.

Cosmos bygger på lokalhistorien, og omdrejningspunktet er lokale ideer og deltagelse.

 

Fakta

Cosmos drives i et samarbejde mellem Roskilde Bibliotekerne og foreningen KulturCosmos

  • Viby Bibliotek, eller Ramsø Bibliotek, som det hed oprindeligt, blev indviet i 1977. Ramsø Bibliotek blev med kommunesammenlægningen i 2007 til et lokalbibliotek under Roskilde Bibliotekerne. Det var også i den anledning, at biblioteket ændrede navn til Viby Bibliotek.
     
  • Ramsøegnens Lokalhistoriske Arkiv dækker Dåstrup, Gadstrup, Snoldelev, Syv og Ørsted sogne samt stationsbyerne Gadstrup og Viby.
     
  • I 2013 fik foreningen Kulturhus Viby overdraget bygningen Søndergade 13 af Roskilde Kommune, som opkøbte industriområdet PharmaCosmos med tilhørende bygninger. Nr. 13 er en af disse bygninger. Foreningen indgik en driftsaftale med Roskilde Kommune, og KulturCosmos blev valgt som navn til huset.

Om byggeriet

Byggeriet bygger på flere af FN’s verdensmål

Den første facade er netop blevet færdig, beklædt med hvide facadetegl som en reference til byens gamle mejeri. Kulturhuset er blandt de første af sin slags til at blive certificeret som et DGNB-byggeri, det vil sige et bæredygtigt byggeprojekt.

Læs mere om byggeriet her