Gode bøger af Cecil Bødker på eReolen

20.04.20
Læs eller genlæs Silas-bøgerne og ulvepigen Tinke.

Forfatteren Cecil Bødker er gået bort i en alder af 93 år.

Cecil Bødker er i dag måske mest kendt for at være forfatteren til Hungerbarnet, der er filmatiseret med titlen Ulvepigen Tinke. Men mange af os lidt oppe i årene har elsket hendes vidunderlige børnebogs-serie om drengen Silas. 

Bogen Silas og den sorte hoppe må siges at være blevet en børnelitterær klassiker, og en af de bøger, der har haft afgørende betydning for dansk børnelitteratur.
Allerede med anslaget mærker man som læser, at der er noget ganske særligt på spil:“Han kom sejlende nedad floden i en sær lille brednæset båd, og han sejlede ikke siddende oprejst som andre, brugte ikke årerne, men lod strømmen føre sig som den havde lyst.”

Med Silas og den sorte hoppe, fik børnelitteratur en fri sjæl, et individ med lyse og mørke sider. Er barn i egen ret og med egen vilje.

Cecil Bødkers forfatterskab for såvel voksne som børn fortjener i det hele taget at blive hyldet. Det er ofte grumt og fyldt med sorg, men der er også en stor kærlighed til den udsatte og svage, til den fri sjæl og venskabet, der kan opstå mellem mennesker også med vidt forskellige baggrunde.
Det er et forfatterskab, der viser, hvor svært og udsat det kan være at være menneske. Det er et forfatterskab af høj litterær kvalitet, som fortjener et langt efterliv. 

Som den eneste danske forfatter har Cecil Bødker modtaget den internationale børnebogspris H. C. Andersen-medaljen. Hun har derudover vundet de Gyldne Laurbær og Det Danske Akademis Store Pris. I 1999 stiftede Cecil Bødker sin egen børnelitterære pris "Silas Prisen", som uddeles hvert år. 

Læs mere om hendes forfatterskab på Litteratursiden og Forfatterweb. Læs også Litteratursidens flotte anmeldelse af Silas og den sorte hoppe

Et udvalg af Cecil Bødkers bøger på ereolen