Jack Kerouac 100 år

Bliv klogere på faderen til Beat-generationen.

”I realized either I was crazy or the world was crazy; and I picked the world. And of course I was right”

Lørdag d. 12 marts ville Jack Kerouac (1922-1969) have fejret sin 100-års fødselsdag.

Kulturformidler Sofie Jekel fortæller:
I 50’erne havde filmene James Dean. Rock’ ’n’ roll havde Elvis Presley. Den amerikanske litteratur havde Jack Kerouac. En legendarisk forfatter med legendariske drømme, der blev et ikon for oprøret mod det borgerlige Amerika og den amerikanske livsform.

Jack Kerouac var faderen til Beat-generationen, som bl.a. talte Allen Ginsberg og William S. Burroughs. Beatgeneration eller ”Beatniks” var unge intellektuelle, der lagde grunden til 1960’ernes spirende ungdomsoprør. Han var også skaberen af ​​en "spontan bop-prosa"-stil, som legemliggjorde de riff- og improvisationsteknikker, som blev brugt af hans jazzhelte som Charlie Parker og Lester Young. I romaner som The Subterraneans og The Dharma Bums portrætterede Kerouac karakterer, der var sultne efter erfaring og ivrige efter at opdage en ny vision af livet. Mest kendt er kultromanen On the Road på dansk ”Vejene”, der blev hele blev hele beatgenerationens bibel. Hans bedste værk er efter min mening efterfølgeren Big Sur, der netop er udkommet på dansk for første gang i anledningen af dens 60-års jubilæum.

Hvis du skal dykke helt ned i den amerikanske beatlitteratur/bevægelse kan Lars Movins mastodontiske portræt ”Beat – på sporet af den amerikanske beatgeneration” også anbefales.

Kulturformidler Sofie Jekel
Kulturformidler Sofie Jekel