Nye emneord rammer romanerne

10.10.18
Fire nye emneord skal gøre det nemmere at finde dine yndlingsbøger

Leder du efter en god roman blandt bibliotekets mange bøger, kan du på hjemmesiden bl.a. søge på disse emneord.
Dansk BiblioteksCenter har oprettet de nye emneord, så du nu nemmere f.eks. kan søge en historisk roman frem eller en krimi, hvor uhyggen findes i familiens skød.

Domestic noir
Krimigenre, der foregår inden for hjemmets fire vægge og som regel har kvindelige hovedpersoner.
Tager ikke udgangspunkt i kriminalhistorier med mordere, men er snarere underspillede psykologiske gysere, hvor den hjemlige sfære med ægteskabet og kernefamilielivet i centrum, er det farlige.

Historiske romaner
Romaner i denne genre udspiller sig i fortiden et sted mellem fri fantasi og historiske fakta.
De gør brug af fortidens begivenheder, personer og miljøer samtidig med, at forfatteren er fri til at digte både til og fra. Fortiden skal her forstås som fra forhistorisk tid og frem til mellemkrigstiden.  

Kollektivromaner
Genre, som skildrer en samfundsgruppes liv og udvikling. Kollektivromanen har ikke bare én eller et par hovedpersoner.
Mennesket ses som et socialt væsen. Vinklen er snarere samfundskritisk end psykologisk.

Udviklingsromaner
Genre, hvor et helt livsforløb skildres og hovedpersonens tankemæssige og sociale udvikling er central for historien. Ofte beskrives de ydre vilkårs indflydelse på personens opvækst og karakteregenskaber. Er beslægtet med dannelsesromanen. I dannelsesromanen finder hovedpersonen sin plads i livet som et dannet, ansvarligt menneske, mens udviklingsromanen skildrer tabet af illusioner og drømme.

Dansk BiblioteksCenter - i daglig tale forkortet til DBC - har som hovedopgave at drive og udvikle den bibliografiske og systemmæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark.