Susan klædt i kløvergrønt, der er Skt. Patricks farve.

St. Patrick's Day

16.03.22
Få historien og få inspiration til irsk litteratur

17. marts er det St. Patrick's Day! 

Den irske nationalhelgen, Skt. Patrick, er blevet verdenskendt. Den store hungersnød i Irland tvang mange irlændere til at immigrere i 1840erne, og derfor er der irske efterkommere i alle engelsktalende lande. Skt. Patricks dag er Irlands nationaldag, hvor helgen bliver fejret i stor stil. Selvfølgelig i Irland, men især også i de store amerikanske byer New York, Boston og Chigaco bliver der festet igennem på dagen – og natten! Det er altså ikke kun i Irland, at der er mange sygemeldinger den 18. marts…

Patrick var faktisk englænder, men blev som ung i ca. år 400 kidnappet af irske pirater. Stædigt satte han sig for at kristne øen, og det lykkedes åbenbart. Skønt han aldrig officielt blev helgenkåret, så er han nok en af de mest kendte helgener i dag. Og en af de mest populære, da hans dag er en ren festdag. Danmark er blot et af mange lande der nu også fejrer med irsk øl, whiskey og grønne farver.

Men Irland kan meget andet end at feste. Der er virkelig mange gode, irske forfattere, og skal jeg vælge, er her tre af mine absolutte yndlings. De har heldigvis alle skrevet flere bøger, hvoraf nogle er oversat til dansk, så god fornøjelse.

The thing about december

Donal Ryan:  The Thing About December
Johnsey er ikke helt som andre og nu hans forældre er døde, er han alene. Men han har en pæn ejendom og i 2001 da den keltiske tiger begyndte at brøle, er det nok til han pludselig bliver interessant.

Mit eneste problem med Ryan er faktisk, at hans bøger sjældent når mere end omkring 200 sider og jeg kunne sagtens forsvinde i hans personer i meget længere tid! Hans sprog er ganske magisk og lever i en længe efter den sidste side.

Tana French: The Searcher
Efter 25 år i Chicagos politi og en skilsmisse beslutter Cal sig for at købe et håndværkertilbud i en lille landsby i Irland. Mens han er i gang med istandsættelsen møder han sine nye naboer, hvoraf ikke alle er lige venligsindede.

French skriver nogle af de bedste krimier; hun formår altid at mixe plot med karakterdreven handling og en sjælden psykologisk indsigt. Her får det irske landskab også en rolle og det klæder bogen. Og så er Cal bare godt selskab.

A Keeper

Graham Norton: A Keeper
Elizabeth vender tilbage til Irland efter hendes mors død for at rydde hendes hus. Her finder hun en stak breve, der muligvis kan fortælle hende, hvem hendes ukendte far var. Hun dykker ned i fortiden og finder mere end hun regnede med.

Norton er mest kendt som en underholdende talkshow-vært, men hans romaner indeholder langt mere. Der er en melankoli og en sjælden indsigt i både tid og sted.

Materialer