Stephen Hawking - en lysende stjerne

Professoren og astrofysikeren Stephen Hawking er død

Stephen Hawking gjorde det menneskeligt umulige. Han brød alle naturlove og formåede at leve med sygdommen ALS i en menneskealder. Han var aktiv forsker hele sit liv, og var klar til at møde et stort publikum verden over, også selvom sygdommen satte så store begrænsninger, at han til sidst var afhængig af respirator, elektrisk kørestol og taleplade for at kunne kommunikere.

Stephen Hawking - en fascinerende forsker:

Stephen Hawking trodsede sine begrænsninger og formåede at fange hele verden med sin viden om sorte huller, relativitetsteori og kvantemekanik. Stephen Hawking var en populær forsker, der formåede at formidle svært tilgængeligt stof på en levende og fængslende vis. Det er sjældent set, at bøger om fysik og kvantemekanik bliver solgt i oplag på 10 millioner

Hawkings' forskede i kosmos og kvante-tyngdekraft. Hans største bidrag til forskningsområderne omfatter hans afhandlinger om forbindelsen mellem sorte huller og termodynamikken. Hans forskning indikerer, at sorte huller ikke eksisterer for evigt, men snarere "fordamper" langsomt ved den såkaldte Hawkingstråling.

Stephen Hawking fik sin forskning til at leve og med stor begejstring for sit fag, fascinerede han sit publikum hele sit liv.

Stephen Hawking - en fascinerende personlighed.

Stephen Hawking var et fænomen. Hans forskning vil blive husket altid og hans tilgang til livet ikke mindst. Bag den store forsker i kørestol, gemte der sig en stor personlighed, der med sin stædighed og ukuelige optimisme vandt livet, vandt kærligheden, vandt tilhørere og forskede - på trods. 

Lægerne gav ham to år at leve i, da han fik sygdommen ALS, men alligevel mestrede han at leve 55 år med sygdommen. Hvordan? Han trodsede lægernes dødsdom og lod sig ikke begrænse. Han fandt altid en udvej. De sidste mange år af sit liv tilbragte han i elektrisk kørestol og kunne kun kommunikere med sin omverden via en taleplade aktiveret af en muskel i kinden.

Det stoppede ham ikke. Han fortsatte med at rejse verden rundt og formidle sin forskning og han trak fulde sale verden rundt. Hvordan han formåede at bevare optimismen og fortsætte ufortrødent, trods de enorme begrænsninger, er en gåde.

Filmene "Hawking" og "Teorien om alting" rørte os og vi vil huske dem - og Stephen Hawking - altid. Stephen Hawkings tilgang til livet kan vi alle lære noget af. Han var lykkelig. Han var glad. Han var tilfreds, også selvom tilværelsen bød ham trods. Han endte ikke sine dage som en bitter mand. Han fandt altid en udvej. Kærligheden til sit fag og sine kære, var brændstoffet.

Som 75-årig udtalte han, at næste store drøm var en rumrejse. I kørestolen. Han - og vi - troede da selvfølgelig på, at det ville lykkes for ham.

Stephen Hawking er nu rejst på sin sidste færd - mod stjernerne.

Oprindeligt skrevet af gh, Randers Bibliotek.

Materialer