Wung-Sung er højdespringer

02.05.18
En gang om året udbetaler Slots- og Kulturstyrelsen biblioteksafgift

Af bibliotekar Ole Hilmer Petersen, Roskilde Bibliotekerne

En gang om året udbetaler Slots- og Kulturstyrelsen biblioteksafgift for forfatternes bøger på bibliotekerne. Det er en kulturstøtteordning til dansk sprog og kultur på finansloven. Formålet at støtte forfattere, oversættere, illustratorer, fotografer, billedkunstnere og komponister, hvis værker bliver benyttet på Danmarks folkebiblioteker og folkeskolens pædagogiske læringscentre.

Biblioteksafgiften bliver regnet ud fra et pointsystem, hvor bl.a. antallet af bøger en forfatter har stående på biblioteket spiller en stor rolle. Det er ligegyldigt, hvor meget bogen bliver lånt ud.
Gennem mange år har Bjarne Reuter toppet listen som den, der får flest penge for biblioteksbøgerne. Han har været en flittig forfatter, tidligere især med bøger for børn og unge. Nu skriver han også for voksne.

På de næste pladser finder du også forfattere, der mest har skrevet for børn: Josefine Ottesen, Dennis Jürgensen og Lene Kaaberbøl.  Mange af børnebogsforfatterne laver serier med mange bind. Det tæller godt i det samlede resultat. Vi skal helt ned på 14. pladsen for at finde en meget populær forfatter som Jussi Adler-Olsen og derefter kommer Leif Davidsen.

Årets højdespringere på listen er Sissel-Jo Gazan og Jesper Wung-Sung. Jesper Wung-Sung fik i 2017 litteraturprisen De Gyldne Laurbær for sin slægtsroman En anden gren.  På biblioteket har vi p.t. 165 reserveringer på denne bog, som vi har købt i 40 eksemplarer.

Fra 2018 kan forfatterne også få biblioteksafgift for e-bøger og netlydbøger. Her topper Leif Davidsen listen. I følge Kulturministeriet er det første gang i verdenshistorien, at et land udbetaler biblioteksafgift for e-bøger. I alt går ca. fire procent af biblioteksafgiften til de digitale bøger.

Generelt er det ikke sådan, at forfatterne scorer kassen på afgiften. Over 90 % af de registrerede forfattere tjener under 20.000 kr. om året. De færreste kan leve af at være forfatter. Heldigvis er der mange, der bare må ud med deres historier uanset hvad. Verden ville være fattigere, hvis vi ikke havde bøgerne.