Bogforside

Historiske bøger til børn

Af Charlotte Holm Juul, børne- og ungebibliotekar på Roskilde Bibliotekerne.

Er dit barn optaget af historie og fortidens mystik? Vi anbefaler i denne uge tre bøger, der alle på fremragende vis vækker et stykke af danmarks- eller verdenshistorien til live. De kombinerer alle historiske fakta med gribende historier, der giver lyst til at vide en masse om anden verdenskrig, oldtidens Egypten og middelalderen.

Historien om Bodri af Hédi Fried

I denne historie følger vi en jødisk pige, hvis trygge hverdag med familien, hunden Bodri og bedsteveninden Marika ændres radikalt, da krigen begynder. Historien, der bygger på forfatterens egen barndom, skildrer krigen gennem et barns øjne og er smukt illustreret. God til højtlæsning fra 7-10 år. Af andre nyere bøger om anden verdenskrig kan serien ”Bjarne under besættelsen” anbefales fra 13-16 år. Anne Franks dagbog som graphic novel til børn og unge fra 13 år kan også varmt anbefales. 

Gravrøverens lærling af Sussi Bech

I oldtidens Egypten er faraos grav ved at blive bygget. 16-årige Nedjem er med til at udsmykke den overdådige kongegrav, da han opdager, at der foregår noget mystisk. Han strenge læremester har gennem en revne i væggen fået adgang til en gammel kongegrav, der er fyldt med værdifulde skatte. Tør Nedjem afsløre sin mester, og hvem er de andre, der lusker rundt i de kongelige grave? Der er fuld fart over denne historie, der giver et fint indblik i livet for mere end 3000 år siden. Anbefales fra 10-14 år. 

Blodkongens datter af Merlin P. Mann

Rane er taget til Nationalmuseet med sin mor. Da Rane selv går på opdagelse på museet, finder han en gammel runestav, der pludselig sender ham tilbage til middelalderen. En hæsblæsende historie, hvor Rane må flygte fra kutteklædte mænd i sin jagt på det stjålne Gunhildkors. Finder Rane korset, der tilhører en kongedatter, og finder han tilbage til sin egen tid? Bogen er første del i den kommende serien ”Rane og det magiske museum” og er skrevet i samarbejde med Nationalmuseet. Anbefales fra 10-13 år. 
 

Materialer