Lyttekredsen anbefaler

Musikanbefalinger fra Lyttekredsen ved Jyllinge Bibliotek

Lyttekredsen ved Jyllinge Bibliotek har siden starten af 2018 mødtes hver anden tirsdag, hvor de har præsenteret, spillet og talt musik for og med hinanden, og har således lyttet til musik fra mange forskellige genrer og tidsaldre.

Lyttekredsen består for tiden af 6 medlemmer og skulle du have lyst til at høre nærmere om Lyttekredsens arrangementer og måske have lyst til at deltage, er man velkommen til kontakte enten Birgitte Jensen, birgitterjensen@gmail.com eller Niels Thulin, nthulin01@gmail.com .

Lyttekredsen anbefaler aktuelt følgende albums fra øverste hylde:

Kate Bush: "The Kick Inside" (1978)

Kate Bush' debutplade fra 1978 indeholder både "Wuthering Heights" og "The Man with the Child in His Eyes", der siden er blevet klassikere. Til trods for førstnævntes storslåethed er hele pladen en fremragende debut. Hun var 19 år ved udgivelsen, men visse af sangene skrev og optog hun allerede, da hun var 15-16 år, hvilket blot understreger hendes exceptionelle position i populærmusikken. 

Valentina Lisitsa plays Phillip Glass (2015)

Phillip Glass (født 1937) er en amerikansk komponist, og en af de mest succesrige inden for ny musik fra den sidste halvdel af 1900-tallet og frem til i dag. Hans navn er tæt forbundet med minimalismen. Glass skrev operaer, symfonier, filmmusik mm. Her har jeg valgt at anbefale noget af hans musik skrevet for klaver. Hans kompositioner virker måske umiddelbart svært tilgængelige. De er blevet beskrevet som "small amounts of materiel used with extensive repetition". På klaverstykkerne "Metamorphosis" på ovennævnte CD er der på en og samme tid både en ro og oplevelse af noget, der strømmer afsted, med små ændringer i hastighed og styrke, som virker stærkt dragende og meget smukke. De små klaverstykker er i øvrigt inspireret af Franz Kafkas fantastiske novelle "Forvandlingen". 

Miles Davis: "Sketches of Spain" (1960)

Albummet er udgivet i 1960 og er på flere måder skelsættende. Jazztrompetisten Miles Davis lavede et album, som banebrydende blandede klassisk musik med jazz kraftigt inspireret af spansk folkemusik. Et af albummets mest markante numre er Miles Davis og Gil Evans arrangement af anden sats fra den spanske klassiske guitarisk Joaquin Rodrigos værk "Concierto de Aranjuez". På samme niveau er fortolkningen "Will o' the Wisp" af den spanske komponist Manuel de Fallas ballet "El amor Brujo". Disse numre - ja hele albummet - emmer af spansk varme, temperament og rytme.