Bogforside

Ma æ dat

22.03.21
En god måde at udvikle børns sprog på er ved at lege med sproget.

Det kan I gøre ved at rime, finde på vrøvleord, eller sige ting, der ikke giver mening. Vi anbefaler her tre bøger for de 3-8-årige, der på hver deres måde leger med sproget, udvider ordforrådet og giver yngre børn en større forståelse for ord og deres betydning.

Ma æ dat af Carson Ellis

Vi følger insekterne i løbet af året med både blomster, der spirer og en kæmpe edderkop, der kommer forbi og truer freden. En fin, sjov og finurlig bog skrevet på insektsprog. Det er sjovt at tale om, hvad insekterne mon siger, og efterfølgende kan man få meget sjov ud af selv at sige fjollede ting på insektsprog. Er god til børn fra 4-8 år. 

Axel elsker biler – nu med brandbiler af Marianne Iben Hansen

Axel er ikke som de andre ænder. Han gider ikke svømme og vil meget hellere køre bil. Han suser ud i verden på sit løbehjul, og på sin vej gennem historien møder han alt fra kranbiler og racerbiler til gamle veteranbiler. En fin og sjov fortælling på rim. Historien kræver lidt øvelse at læse op, men når først man har fanget rytmen, kører det. Fra 3-6 år. 

Den fnuggede himmel-pop-trompet af Birgitte Krogsbøll

En bog fuld af fine rim om dyr og sjove lister med eksempelvis grønne ting, ting der ender på ål eller huse, der ikke er hæk imellem. Det er oplagt at tale om, hvordan ord ligner hinanden på skrift. I kan også tale om de selvopfundne ord, som bogen rummer. Bogens mange illustrationer af Kamilla Wichmann lægger op til, at man virkelig går på opdagelse og snakker videre ud fra tegningerne. Anbefales fra 3-7 år.  

Af Charlotte Holm Juul, børne- og ungebibliotekar på Roskilde Bibliotekerne.

Materialer