Fra Raina Telgemeiers tegneserie "Kvalme"
Fra Raina Telgemeiers tegneserie "Kvalme"

Tre tegneserier om børn med ondt i livet

14.10.22
Et billede siger angiveligt mere end tusind ord

Derfor kan tegneserier være alle tiders medie til at formidle følelser og tankemønstre, der ellers kan være svære at sætte ord på.
Der er kommet en del rigtig gode tegneserier på det sidste, der omhandler forskellige måder livet kan slå knuder på – f.eks. i forbindelse med angst og mobning. Du får tre gode eksempler på netop dét herunder.
 

”Hvad skete der egentlig med dig?” af Jenny Jordahl

Hjerteskærende fortælling om Emma, der bliver mobbet i skolen, og dulmer smerten med mad og søde sager.

Hendes forældre beslutter sig for at tilbyde hende 100 kroner for hvert kilo hun taber sig. Emma går med på aftalen og taber sig, men bliver snart besat af vægttab. 

Emmas problemer forsvinder dog ikke sammen med kiloene. Tværtimod.

Hendes skævvredne selvbillede manifesterer sig som en uhyggelig, manipulerende skygge, der konstant fortæller Emma, at hun ikke er god nok, og opildner hende til at tabe sig mere og mere.

 

 

”Guts/Kvalme” af Raina Telgemeier

Raina Telgemeier har i Nordamerika solgt styrtende af sin tegneserietrilogi, der bygger på oplevelser fra hendes egen opvækst.

”Kvalme” starter med at Raina har spist noget, der gør hende syg. Det afføder spisevægring og angst, som Raina må tackle ved siden af alt det andet bøvl, mellemskolen kan byde på.

Telgemeier formår med få virkemidler at ramme følelser man, selv mange år efter man har forladt folkeskolen, omgående kan nikke genkendende til. Tegnestilen er lettilgængelig og siderne vender nærmest sig selv.

 

 “Living with Viola” af Rosena Fung

Livy har en indre dialog med en udgave af sig selv ved navn Viola, der påpeger alle hendes usikkerheder ved sig selv. Det kan være svært nok at være folkeskoleelev, men som datter af et kinesisk immigrantpar oplever Livy desuden kulturelle kløfter og høje forventninger, hvilket lægger et yderligere pres på hende.

Forskellige omstændigheder gør at Livy nogle gange kan holde usikkerheden og angsten stangen ved hjælp af aktiviteter, der gør hende glad (f.eks. madlavning og læsning), og andre gange bliver overvældet af de negative følelser, og det er super godt illustreret i bogen.