Pingprisen 2024 er lige om hjørnet

25.04.24
Se de nominerede her

Årets Pingpris uddeles 18. maj, samme weekend som Copenhagen Comics, og det er et særdeles spændende felt, der er nomineret i år! Jeg vil her fremhæve de fem titler, jeg synes er mest interessante.

Den komplette liste over nominerede kan ses på https://pingprisen.dk/de-nominerede/ (eksternt link). Nederst i artiklen er der links til alle de nominerede udgivelser, vi har på Roskilde Bibliotekerne. 

Årets Pingprisplakat er traditionen tro kreeret af sidste års vinder for bedste debut. Det blev i 2023 Anna Laurine Kornum, som vi havde besøg af til tegneseriesalon tidligere på året. Du kan se anbefalingerne fra aftenen her: 
https://www.roskildebib.dk/nyheder/inspiration/anbefalinger-fra-tegneseriesalonen-9/2  

 

"Ørn" af Jeppe Sandholt

Ørn er nomineret i ikke mindre end tre kategorier: Bedste danske tegneserie, Bedste børne/ungdomstegneserie og Bedste danske debut, og det er særdeles velfortjent.

Det er historien om Thor, der i hemmelighed opfostrer en ørneunge, der bliver en lillebror for ham, komplet med venskab og søskendekærlighed, men også jalousi og konflikter.

En stærk, underholdende, rørende og velfortalt historie, der har været mere end 10 år undervejs.

På trods af sine imponerende 842 sider kan den snildt læses i ét hug (og det er faktisk svært at lade være).

 

"Den Fantastiske Bus" af Jakob Martin Strid

Vi kommer selvfølgelig ikke uden om Jakob Martin Strids mastodont, Den Fantastiske Bus.

En tour de force af tegnekunst og fortælleglæde, der er kulminationen på et projekt, der startede for svimlende 15 år siden.

Bogen rummer mere end 200 sider, og man kan sidde og falde i staver over hver eneste af dem.

Den er som Ørn nomineret både til hovedprisen og børne-/ungdomsprisen, og det bliver spændende at se hvordan de to så monumentale (men dybt forskellige) værker klarer sig.

 

"New Age" af Peter Kielland

New Age er for mange gået lidt under radaren. Derfor er jeg glad for at se den blive Pingprisnomineret, da det forhåbentligt kan introducere den til et større publikum. Det har den fortjent.

Det er en ordløs tegneserie, sat i en knivskarp sort/hvid streg og hvor der springes i kronologien.

Det er med andre ord en tænksom tegneserie, der ikke er den letteste at følge med i, men den er indsatsen værd.

Det er en overvejende dyster, men også smuk og gribende fortælling om livets faser, generationers forskelle og de konsekvenser vores valg har.

Nomineret til bedste danske tegneserie.

 

"Dramaholdet" af Nick Drnaso

Det er ingen hemmelighed, at jeg har et svagt punkt for Drnasos fortællinger, og Dramaholdet er bestemt ingen undtagelse.

Vi følger et dramahold med meget forskellige mennesker. Instruktøren er umiddelbart venlig, men også intens og manipulerende.

Gennem dramaøvelserne udviskes grænsen mellem virkeligheden og det imaginære mere og mere, både for deltagerne og for læseren.

Snart ved man ikke, hvad der er op og ned, men man er både fascineret og (i stigende grad) foruroliget lige til det sidste.

Nomineret til bedste internationale tegneserie​ på dansk.

 

"Ubesvaret opkald" af Nora Dåsnes

Dåsnes modtog i 2022 Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris for Ubesvart anrop, der kom på dansk sidste år.

Den handler om tiden efter terrorangrebet på Utøya, og vi følger gymnasieeleven Rebekka, der ikke kan slippe den ubegribelige hændelse.

Den håndterer det svære emne med ømhed og taktfuldhed og uden at det føles påtaget eller belærende.

Dåsnes har desuden skrevet de ligeledes fantastiske tegneserier Ti knive i hjertet og Lad skoven leve! som kan læses af et endnu yngre publikum (og bestemt også voksne).

Nomineret til bedste internationale tegneserie​ på dansk.

 

Herunder kan du finde alle de udgivelser, vi har på Roskilde Bibliotekerne, som er nominerede til Pingprisen 2024. God læselyst! 

 

Materialer