Årets tegneserier til voksne 2023

11.01.24
"Beverly" af Nick Drnaso var årets tegneserie for mig i 2023, men jeg har aldrig været god til at begrænse mig, så her er anbefalinger af 12 andre fremragende tegneserier, vi har købt i det forgangne år.

 

"Dramaholdet" af Nick Drnaso

Ikke bare én, men to mesterlige udgivelser blev vi begavet med af Drnaso i 2023, og det var kun med et mulehår at Beverly sneg sig uden om Dramaholdet som min favorit.

Vi følger et dramahold med meget forskellige mennesker. Instruktøren er umiddelbart venlig, men også intens og manipulerende.

Gennem dramaøvelserne udviskes grænsen mellem virkeligheden og det imaginære mere og mere, både for deltagerne og for læseren.

Snart ved man ikke, hvad der er op og ned, men man er både fascineret og (i stigende grad) foruroliget lige til det sidste.

 

"Lydie" af Zidrou

Lydie foregår i et lille sammentømret fransk bykvarter i mellemkrigstiden, hvor barnet Lydie desværre ikke overlever sin fødsel.

Et par måneder senere oplever moderen, Camille, at barnet er vendt tilbage, selvom ingen andre kan se det.

Kvarteret beslutter dog at spille med, og vi følger deres fælles bestræbelser på at give Camille og Lydie et godt liv.

Lydie er en barsk og bittersød fortælling, der smukt og opløftende viser menneskeheden fra sin bedste side.

Lydie findes også på engelsk på Comics Plus.

 

”Sommerminder - kurs sydpå!: 1973” af Zidrou

Kurs Sydpå! er ligesom Lydie skabt af Zidrou og tegnet af Jordi Lafebre, og dream teamet rammer også her plet med både historie og streg.

Fortællingen omhandler noget så jordnært som en bilferie til Sydfrankrig, men det bliver rammen for et væld af store følelser for familien Faldérault.

Forældrene gør hvad de kan for at give børnene en god ferie, men man aner, at der er skår i familieglæden.

Det er en sjov og varm, men også alvorlig og rørende fortælling med nerve, og med et troværdigt figurgalleri, man hurtigt kommer ind under huden på.

Tegneserien er samtidig et nostalgisk tidsbillede, med mange situationer som læsere, der selv er blevet stuvet ind i en tætpakket feriebil, vil kunne nikke genkendende til.

 

"Tombs: Junji Ito Story Collection" af Junji Ito

”Junji Ito er det absolut bedste, der findes inde for horrorgenren” – Sådan sagde den danske gyservirtuos John Kenn Mortensen i et interview for et par år siden i online-tegneseriemagasinet Nummer 9.

At nogle af Junji Itos historier i mellemtiden er kommet på Netflix gør ham bestemt ikke mindre aktuel, og derfor er det rart endelig at få et værk af ham ind i vores samling.

Tombs er måske ikke hans bedste udgivelse, men mindre kan bestemt også gøre det, når man har med Ito at gøre.

Novellerne er samtidig et fint sted at starte, hvis man lige vil se Ito an, inden man kaster sig over nogle af hans længere historier som Uzumaki eller genfortællingen af Frankenstein.

 

”Det kan arrangeres: en muslimsk kærlighedshistorie” af Huda Fahmy

Huda Fahmy fortæller på vidunderlig underholdende og selvudleverende vis om sine erfaringer med at date.

Hun beskriver sine tanker og følelser om bejlere, datingregler og frygten for at ende alene, alt sammen kort og koncist - og frem for alt sjovt.

Stregen er lettilgængelig, så alt i alt er det en tegneserie, man bare stryger lige igennem på den rigtig gode måde.

 

Hun har desuden lavet ”Huda F er du?”, der handler om hendes opvækst (begge er også tilgængelige på eReolen GO!).

 

”The Incal: Psychoverse” af Mark Russell

Jodorowskys fantastiske og enorme univers omkring Inkalen spænder flere årtier og adskillige spin-offs, og står til snart at blive filmatiseret af selveste Taika Waititi.

Fortællingen her er en forløber til den første Inkal-historie tilbage fra starten af firserne. Den er et oplagt sted at starte hvis du, ligesom jeg, ikke har læst andet i serien (endnu!), og der er desuden en anbefaling til læserækkefølge af resten af serien inklusiv spin-offs bagerst i bogen.

Historien følger den enfoldige, men optimistiske detektiv John DiFool, hans betonmåge(!) og adskillige andre bizarre og underfundige personager i en dystopisk og fascinerende sci-fi verden.

 

 ”Days of Sand” af Aimée de Jongh

”Days of Sand” er en gennem-researchet fortælling om livet i ”The Dust Bowl” i USA i 1930erne, hvor tusinder af familier blev forarmet og fordrevet af vedvarende tørke og støvstorme.

Vi følger en ung fotograf, hvis opgave det bliver at dokumentere de barske forhold.

Tegneserien tillader sig at dvæle ved detaljer, der gør at man virkelig føler sig til stede i handlingen, hvilket spiller interessant sammen med et af tegneseriens temaer: Det nytteløse i at prøve at indfange de desperate og rørende skæbnefortællinger gennem billeder.

Tegneserien er også tilgængelig på Comics Plus.

 

“Lore Olympus: Volume five” af Rachel Smythe

Jeg er fuldstændig tryllebundet af Lore Olympus! Smythes tegnestil og de farvemættede figurer er en fryd for øjet, og den komiske timing i tegningerne er spot on.

Man mærker at tegneserien startede sit liv som webcomic, idet man stryger igennem siderne i et hastigt tempo.

Historien er en romantisk genfortælling af den græske myte om Hades og Persephone, hvor Olympen og underverdenen er portrætteret som moderne storbyer.

Serien er spækket med nuttede forviklinger mellem hovedpersonerne, men samtidig viger Lore Olympus ikke tilbage fra at tackle svære og alvorlige emner som stalking, gaslighting og overgreb.

 

”Do a Powerbomb!” af Daniel Warren Johnson

Do a Powerbomb! er efterfølgeren til Daniel Warren Johnsons Murder Falcon, og vil med garanti tiltale fans af forgængeren.

Heavy metal-temaet fra Murder Falcon er erstattet med et wrestling-tema, og tegneserien har virkelig formået at fange ånden fra de over-the-top storylines man kan støde på i wrestlingverdenen.

Ligesom i Murder Falcon er tegneserien en skøn blanding af fjollet og følsomt, og der er bogstaveligt talt smæk på fra start til slut.

Vi følger Lona Steelrose, der indgår en Faust-agtig aftale om at wrestle for sin mors liv sammen med wrestleren, der slog hende ihjel.

Do a Powerbomb! findes også på Comics Plus. 

 

"Sådan bliver man rig i juni 40" af Laurent Astier

Vi følger en broget flok franske lykkejægere, der forsøger at kuppe en guldtransport i starten af anden verdenskrig.

Det besværliggøres af et utal af forhindringer, ikke mindst soldater fra begge fronter.

En anden hindring er det faktum, at ingen i gruppen stoler det fjerneste på, at de andre har rent mel i posen. Men selv kriminelle har grænser… eller hvad?

Hæsblæsende action, spænding og twists sørger for, at man er godt underholdt fra start til slut.

 

"Gamle gubber: [Bind] 7: Varme kartofler" af Wilfred Lupano

Gamle Gubber er en helt vidunderlig serie med både humor og hjerte, og det er skønt at se ældre mennesker have så prominente roller både som hoved- og bifigurer.

Der er masser af spræl i de gamle liv, og der bliver blandt andet begået noget ganske spektakulær aktivisme.

Samtidig får de selv læst og påskrevet, når deres holdninger er lidt for antikverede for f.eks. den enes voksne datter, der ikke er bange for at sige sin mening. På den måde er der en fin balance i serien.  

Politisk indignation er et tema gennem hele serien, og det seneste bind viger bestemt heller ikke bort fra at tage en, ja, varm kartoffel under behandling.

 

”Tananarive” af Sylvain Vallée

Vi runder af med en anden historie om gamle gubber, den flot fortalte fortælling om den pensionerede notar Amédée, der efter sin gode ven Jos død beslutter sig for at hoppe i sin gamle sportsvogn og tage på roadtrip gennem Frankrig for at finde Jos arving.

Forhindringerne er mange, og det hjælper ikke at kroppen og fartøjet slås om at være mest upålidelig.

Samtidig kommer der undervejs sandheder frem fra fortiden, der maler et anderledes billede af eventyreren Jo.

Tananarive var en af de allerførste tegneserier, vi modtog i 2023, og det taler til dens ære, at den stadig står mejslet så klart i min bevidsthed.