Højtlæsning

Anbefalet: Højtlæsning

24.02.20
To stærke bud på den gode højtlæsningsbog.

Af Anette Øster, Teamleder i Viden og Oplevelse, Roskilde Ribliotekerne

Den gode højtlæsningsbog er den, der både fanger barnet og den voksne. Hvor det lyttende barn og den højtlæsende voksne er fælles om oplevelsen.

Som H.C. Andersen sagde: ”Nu fortæller jeg af mit eget bryst, griber en Idee for den Ældre og fortæller saa for de sma, medens jeg husker paa, at Fader og Moder tidt lytte til, og dem maa man give lidt for Tanken!”

Jeg tror, de fleste har det sådan med Astrid Lindgrens og Ole Lund Kirkegaards bøger. Jeg har her valgt to bøger, der kan samle store og små. Begge er velegnede til højtlæsning for børn fra ca. 5 år.


Ken Denning: Da Balder kom for sent... igen
En rablende historie om Balder og hans syv gode forklaringer på, hvorfor han altid kommer for sent i skole. Balder fortæller skrøner, så vi næsten bliver overbevist om, at de er sande. Selv er han ikke i tvivl. På sin skolevej støder han ind i mange personer: Dronningen, Præsidenten af Amerika og mange andre.

Der er høj risiko for grineflip og er man vild med Balder, findes der heldigvis flere bøger med hans vanvittige søforklaringer.


Erik Barfoed: August går i glemmebogen
Augusts bedste ven er forsvundet. Hans forældre har glemt at hente ham i fritidshjemmet, og hans taske og tøj hænger stadig i garderoben. Men selvom August og Omar leder efter ham overalt, er han pist væk.
Hvad sker der med de ting folk går og glemmer? Og når folk glemmer hinanden? Det giver August går i glemmebogen nogle bud på. Og det må siges, at August og Omar oplever lidt af hvert på deres jagt efter den forsvundne ven. De møder bl.a. madkassemonstre og finder ud af, hvad der bliver af den sok, der altid forsvinder i vasken.

En rørende, lidt uhyggelig, men også sjov bog om venskab og skøre monstre og om, hvor mennesker og ting bliver af, når de bliver glemt.

Materialer