Bliv klogere på verden omkring dig

Efterårets foredrag og debatter om aktuelle problemstillinger.

Hele efteråret kan du blive klogere på aktuelle problemstillinger - både fra et individuelt og et samfundsmæssigt udsyn, lokalt og globalt.

Go' morgen Roskilde

Hele efteråret fortsætter Go' morgen Roskilde med redaktør og journalist på Roskilde TV Annette W. Thuesen som vært på Roskilde Bibliotek. Den første fredag i måneden diskuterer hun nyhedsforbrug og medievaner, og dykker ned i tre konkrete nyheder med en lokal gæst. Vi byder på friskbrygget kaffe, te og croissanter. 

 

 

  • Kenneth Reinicke, er forsker, lektor på RUC's Institut for samfundsvidenskab og erhverv, debattør og forfatter.

 

Havfruens hævn og hedens halvguder - En del af  'Golden days'

Marie Kølbæk Iversens og Malte Tellerup, gør os klogere på usete sider af den danske historie, med fokus på den jyske hede.

Foredraget finder sted d. 9 september kl. 19-21. Læs mere om arrangementet og køb din billet her.

Bliv klogere på

Internettet er en af tidens helt store energisyndere. Eller er den nu også det? 

Leif Katsuo Oxenløwe gør os klogere på internettet og alle de afledte effekter, der er med til at gøre det ellers så udskældte og energislugende net grønnere, end vi går og tror.

 

Hvad betyder det egentlig, at der er evidens for noget? I den offentlige debat og i medierne møder man tit udsagnet, at der er evidens for dette eller hint. Men hvad betyder det egentlig? Betyder det, at noget er sandt? - ikke nødvendigvis.

Pernille Almlund gør os klogere på evidensbegrebet, og hvordan begrebet alt for ofte bruges i flæng i medierne.

Kvinde, liv, frihed

Mød to dansk-iranske kvinderettighedsforkæmpere i en samtale om den iranske kvindekamp og om det oprør, der har rystet Iran siden drabet på Jina Mahsa Amini i september 2022.

Foredraget forgår på Roskilde bibliotek d. 26. september kl. 19. Læs mere og køb billet her. 

Når ord afslører mord - med sprogdetektiven på arbejde

Analyse af DNA og fingeraftryk er velkendte redskaber i den kriminaltekniske værktøjskasse. At sproget også kan fælde kriminelle, er det derimod de færreste, som ved. Ingen mennesker skriver eller taler nemlig ens, og derfor kan vores sproglige spor give politiet et vigtigt fingerpeg om, hvem der står bag f.eks. en anonym trussel.

Oplev Mads Christiansen, som har en sprogvidenskabelig ph.d.-grad fra Aarhus Universitet, på Roskilde Bibliotek d. 28. september kl. 19-21. Læs mere og bestil billetter her.

Bag om Findsensagen v. Hans Jørgen Bonnichsen

Hans Jørgen Bonnichsen vil give os et unikt indblik i sagen om den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, på Roskilde Bibliotek d. 10. oktober kl. 19. Læs mere og køb billetter her.

En hverdag med PTSD

D. 24. oktober kl. 19-21:30 på Roskilde Bibliotek

En psykolog fra Psykiatrien vil fortælle om, hvad PTSD og Kompleks PTSD er, og om hvordan behandlingen forløber. Herudover vil et menneske, der selv har erfaringer med PTSD, fortælle om sit arbejde med at skabe et meningsfuldt liv, der ikke domineres af traumerne.

Læs mere og køb din billet her.

Familie med vilje

Familierådgiver Jeannette Brendholdt hjælper denne aften med at skabe rammerne for et godt familieliv, og giver dig en plan, som du med det samme kan gå hjem og omsætte til handling.

Foredraget bliver afholdt d. 7. november kl. 17-18:30 på Jyllinge Bibliotek.

Læs mere og bestil dine billetter her.

jeanette_brendholdt_familieraadgiver.jpg

Bag om mennesket i krig

Med udgangspunkt i sin anmelderroste bog ’Soldaterhjerte’ taler journalist, veteran og forfatter Emil Arenholt Mosekjær med bibliotekar Jan M. Johansen om mennesket i krig. Hvorfor går vi i krig? Hvad gør det ved os? Og hvordan kommer vi hjem igen?

Oplev Emil A. Mosekjær på Roskilde Bibliotek d. 9. november kl. 19-21.

Læs mere og køb din billet her.

Med kurs mod New York

Mød historiker og museumsinspektør på M/S Museet for Søfart, Thorbjørn Thaarup på Bibliotekernes Festival for Historie.

D. 20. november kl. 16.30-17.15 på Roskilde Bibliotek skal vi sammen med Zangenberg opleve livet om bord UNITED STATES og kaster blikket på hvordan udvandrerne, Amerikadamperne – og søsygen vendte verden på hovedet.

Læs mere og bestil din billet her.

Er klassesamfundet tilbage?

Litteraturkritiker og journalist Matthias Dressler-Bredsdorff præsenterer et foredrag, hvor vi skal se nærmere på tidens vigtigste litterære perspektiver på klassediskussionen - med et internationalt og filosofisk udblik, der runder såvel Karl Marx som sociologen Pierre Bourdieu.

Læs mere om fordraget og bestil dine billetter her.

matthias_dressler-bredsdorff_byline.jpg

 

Den Kolde Krig – foran og bag os

Atommagter, stormagter, propaganda og overvågning, efterretningstjenester og stedfortræder-krig.

Alle sammen bekymrende ord, som vi pakkede væk for næsten 35 år siden. 
Nu er verden igen vendt på hovedet.

D. 25. november kl. 11- 12.30 på Roskilde Bibliotek kan du opleve lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen, koldkrigshistoriker og museumsleder ved Langelands Museum Peer Henrik Hansen og museumsinspektør Ulla Varnke Egeskov fra koldkrigsmuseet REGAN Vest. 

Læs mere om foredraget og bestil dine billetter her.

Da danerne blev kristne

D. 25. november kl. 13-13.45 kan du på Roskilde Bibliotek opleve Martin Ishøy og Pernille Carstens, teologer og vikingeentusiaster, i samtale med bibliotekar Jan M. Johansen.

De snakker bl.a. om de første kristne missionærer kom til Danmark i 700- og 800-tallet, og af flere forskellige årsager, ikke mindst praktiske, ser det ud til, slog kristendommen rod i Norden, og kulminerede med Harald Blåtands berømte runesten i Jelling omkring år 965.

Læs mere og bestil din billet her.

Hjælper det at sige undskyld?

Hvilke konsekvenser havde det, at vi i en periode af vores historie sendte ”afvigere” og ”moralsk defekte” ud på en ø?
Vær med d. 25. november kl. 14-15.30 på Roskilde Bibliotek, når tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen og digter Caspar Eric i samtale med medforfatter til ’Afvigernes Ø’ Maria Clement Hagstrup fortæller historien.

Læs mere og bestil din billet her.

Historiske udgravninger på bunden af havet

Leder af marinarkæologien på Vikingeskibsmuseet i Roskilde Morten Johansen fortæller om, hvordan man undersøger fortidsminder på havbunden. Kom til arrangementet d. 25. oktober kl. 17 på Roskilde Bibliotek

Læs mere om arrangementet her!