Lyden af danmark
Foto: Sandro Kradolfer

Lyden af den danske kyst

08.08.20
Lyden:af:DK er et forskningsprojekt, som indsamler lyddata fra hele landet.

Det seneste års tid har danskerne kunne hjælpe forskerne med at kortlægge lyden af Danmark. Lige nu er der et særligt projekt i gang om at kortlægge lyden af de danske kyster. Så hvis du alligevel skal have en gåtur ved stranden i weekenden, så overvej lige at bruge 30 sekunder på at optage lyden af kysten lige dér, hvor du står.

Du skal hente app'en 'Lyden af Danmark' ned på din smartphone og oprette dig som bruger - begge dele er gratis. Der er fine instruktioner i app'en til at komme igang - det hele tager ikke mange minutter.

Lyden:af:DK er et forskningsprojekt, som indsamler lyddata fra hele landet for at blive klogere på, hvordan lydbilledet er - ligheder, forskelle, fordelingen mellem natur- og menneskeskabte lyde. Samtidigt kan vi alle være med til at træne den kunstige intelligens, der er bygget ind i projektet. Sådan en har nemlig brug for masser af data og kvalificeret hjælp til at kategorisere dataene, for på sigt at kunne identificere nye mønstre eller af- og bekræfte antagelser om forholdet mellem lyd, natur og mennesker.

Den første lyd på Danmarkskortet

H. K. H. Kronprinsesse Mary optog den første lyd til 'Lyden af Danmark' i Dyrehaven. Find lydfilen på lyden-af.dk/kampagne/lyden-af-danmark ved at scrolle lidt ned på undersiden. Her har du også mulighed for at klikke dig rundt i det virtuelle Danmarkskort for at udforske de optagede lydfiler.
 

Citizen Science

Der kommer et stigende antal projekter af den her art, nok fordi teknologien i højere grad gør det nemt og tilgængeligt at inddrage os borgere i mange forskellige typer af forskning. Under ét kan disse projekter kaldes for 'citizen science' eller borgervidenskab. Det har Videnskab.dk tidligere lavet en fin artikelserie om, hvor der også er flere projekter, du kan bidrage til, hvis du har lyst.