'Orlaprisen' på Roskilde Bibliotek

Vi holdt vores helt egen nomineringsfest

Torsdag d. 2. og fredag d. 3. november fik vi besøg af to læseglade 5. klasser fra Vindinge Skole, samt Trekroners børnebogklub. De kom forbi for at deltage i Roskilde Biblioteks litterære forløb 'Orlapris', der har til formål at fremme læseglæde hos børn og er inspireret af E-reolens børnebogspris af samme navn.

De læseglade børn blev forhåndsopdelt i mindre grupper på skolerne, hvor de fik tildelt en af de fem kategorier: Fantasy, Teen liv, Fakta, Sjov og spænding. Hver gruppe læste alle de nominerede bøger inden for deres kategori i undervisningen, hvor der var god tid til at læse bøgerne, diskutere dem og udvælge en bog at anbefale. Børnene har altså gennemgået et langt litterært forløb, inden de mødte op her på biblioteket.

Efter alt deres forberedelse blev de læseglade elever samlet på Roskilde Bibliotek. Her holdte de et kort oplæg for deres klasse og børnebibliotekarerne om de læste bøger og den bog, de havde valgt som vinder i deres kategori.

Efterfølgende spurgte vi nogle af børnene, hvordan det havde været at deltage.

"Det var fedt at være med, og bøgerne var virkelig gode", lød det fra en af eleverne, og en anden tilføjede:

"Det var vildt fedt at være med til at inspirere andre til at læse gode bøger".

Børnene levede sig ind i rollen som anmeldere, tog ansvaret på deres skuldre, og det var skønt at se så mange børn i et fællesskab omkring læsning.
 

Orlaprisen er børnenes egen bogpris. Det er børn, der nominerer bøger og stemmer på deres yndlingsbøger – og det er børn, der overrækker priserne til det store Orlashow på Dokk1 i Aarhus d. 23. november. Orlaprisen har 280 ambassadørbørn fordelt over hele Danmark, der læser og anmelder Orlapris-bøger.

Hvert år nomineres børnebøger inden for 5 forskellige kategorier, hvor der kåres en vinder til hver kategori. De bøger, der kan vinde en Orlapris, er danske børnebøger til de 9-12-årige. De skal være udgivet inden for de seneste to år. Orlaprisen er ikke en ny opfindelse – den blev nemlig uddelt første gang i 2005. Tidligere har det været DR, der havde prisen, men i 2021 overtog Albus Festivalen Orlaprisen sammen med eReolen Go.

Orlaprisen er opkaldt efter bøllen Orla Frøsnapper, der er hovedpersonen i Ole Lund Kirkegaards bog af samme navn.

De nominerede: 

Sjov - Bogen der fik mig til at tisse i bukserne af grin 

Fantasy - Bogen der sendte mig til andre verdener 

Teen-liv - Bogen jeg kunne spejle mig i 

Fakta - Bogen der gjorde mig klogere 

Spænding - Bogen der fik mig til at bide negle