Store fortællinger fra små forlag

18.10.23
Gyldendal, Lindhardt & Ringhof, Gutkind – de forlag lyder måske velkendte. Men hvad med Ti Vilde Heste, Aurora Boreal, Gladiator og Etcetera?

Store læseoplevelser kan du nemlig også finde i udgivelser fra små forlag.

Boganbefalinger til dig d. 22. november

Forlægger Christel Sunesen besøger Roskilde Bibliotek d. 22. november for at gøre os klogere på de mange mindre forlag, vi har her i landet. Kom og hør, om din næste store læseoplevelse monstro findes blandt de små forlags udgivelser.

Du kan købe billet til arrangementet her.

Her afslører Christel Sunesen hvad hun selv læser i øjeblikket - og hvordan dén bog kom til hende ad en lidt snørklet omvej.

Christel Sunesen har altid været glødende fortaler for de små forlags fortræffeligheder. Hun stiftede mikroforlaget Ekbátana i 2013 og har siden søsat online boghandlen Mikrofest. Desuden er hun hvert år med til at arrangere litteraturfestivalen Lille Bogdag, der fejrer de små forlag. Christel Sunesen er BA i retorik og cand.mag. i dansk. 

Vi har herunder samlet en perlerække af titler til dig, som alle er udkommet på små forlag.

"Verdenshjertet" foregår nogle år ude i fremtiden, og udover at være elementært spændende, så peger den kritisk på nogle problemstillinger i vores nuværende samfund. I 2030’ernes København er velfærdsstaten erstattet af økokapitalisme og hovedpersonen Mads forsøger at tjene til dagen og vejen med småjobs som freelance tekstforfatter. En dag bliver han hyret til et velbetalt job med at redigere en bog, men jobbet får store konsekvenser for ham, for han får pludselig indsigt i, hvordan vores verden er konstrueret – og så begynder det hele at falde fra hinanden. Romanen er udgivet på Christel Sunesens forlag Ekbátana. 

”En fortryllet april” er en finurlig og underholdende roman med mere end 100 år på bagen. Fire meget forskellige kvinder fra London lejer sig ind på et slot ved Middelhavet og liver hver på sin måde gevaldigt op. Som læser er man godt underholdt, mens de fire kvinder lærer at begå sig i det fremmede. Romanen er udkommet på forlaget Ti Vilde Heste i 2021.

Denne roman på kun 113 sider handler om aktiv dødshjælp, men også om så meget mere. Det er en imponerende og gigantisk fortælling om kærlighed, om kunst, og om hvor vanvittig smukt, livet kan være. Det er ikke en roman, hvor der sker voldsomt meget på det ydre, handlingsmæssige plan. Til gengæld har den dybde og viser læseren, at vekselvirkningen mellem lys og mørke er det, der gør livet smukt. Forfatteren er fra Colombia og romanen er udkommet på dansk på forlaget Aurora Boreal. 

En polyglot er en person, der taler mange sprog. Romanen handler om sprog; om at tale og om, hvorvidt vi som mennesker nogensinde rigtigt kan forstå hinanden. Handlingen foregår i Sverige og emner som svenske klasseskel og litterært snobberi er del af fortællingen. Det er en kønspolitisk roman med nogle ret uforglemmelige karakterer – f.eks. Ellinor, en 36årig kvinde, der altid har drømt om at lære at slås. Romanen vandt den mest prestigefyldte svenske litteraturpris, Augustprisen, i 2016. Den er udkommet på dansk hos forlaget Gladiator. 

Denne roman udkom også hos Gladiator. Sara Roepstorff debuterede i 2015 med denne fine, selvbiografiske roman om sin far. Han får leukæmi og bogen er skrevet gennem de to år, hans sygdomsforløb varer – og hvor der også sker andre, store ting i familien. Dynamikken mellem liv og død vibrerer gennem hele bogen. 

Stærk og vedkommende slægtsroman udgivet på forlaget Etcetera. Det trækker i ens hjertetråde, når man læser beskrivelsen af den afstand, der opstår mellem de algeriske forældre og deres børn, da børnene tager det franske samfund til sig på en helt anden måde, end forældrene kan. Handlingen er inspireret af forfatterens egen familiehistorie med en far fra Algeriet, som blev nødt til at flygte i kølvandet på Uafhængighedskrigen.