Af Iben Mondrup
Af Iben Mondrup

Hvad læser Christel Sunesen?

Læs mere om Christel Sunesen

På Roskilde Bibliotek vil Christel Sunesen være gæst ved den litterære salon d. 22. november. Vi har stillet hende nogle spørgsmål forud for hendes foredrag, så I kan lære hende bedre at kende.

- Hvad læser eller lytter du til for tiden?
Jeg læser en forrygende bog, som har fundet vej til mig på en obskur måde, Fredrik Sjöbergs 'Fluefælden', eller faktisk 'Fluefellen', for jeg læser den på norsk, selvom den oprindelig er udgivet på svensk, og jeg ingen norske aner har. Jeg var til jazzfestival på Christiania, hvor der er et bogbytteskab, og her fandt jeg i mørkets muld og ved lyset fra en iPhone en helt sort bog - kun med forfatternavn og titel på ryggen. Navnet vakte en eller anden genklang, men jeg kunne ikke placere det. Jeg valgte at læse bogen uden at google noget som helst, og det er en af de smukkeste læseoplevelser, jeg længe har haft – både pga. uvisheden og bogen i sig selv – en fortryllende fortælling, som på overfladen handler om blomsterfluer (dybt fascinerende!), men også om så meget andet. Det gav mig lyst til at lave bogbytteaktioner, hvor man pakker en bog ind og skjuler alt andet end titlen. Så giver man bogen til en, som ikke må pakke den op, men skal læse den uden navigation – en slags blackout-læsning. Det, tror jeg, ville være magisk!

- Hvilken bog eller hvilket værk vil du anbefale til andre (og hvorfor)?
Alt af Eske K. Mathiesen. Når man først har opdaget Eske K. Mathiesen, er man lykkeligherligt fortabt og bliver en del af den hob, der med stjerneskud i øjnene prøver at overbevise ALLE om, at de ikke kan leve uden hans digte. Således var digtsamlingen 'Omveje' (2020) en bog, jeg skulle læse med det samme, som en hypet Netflix-serie, og heldigvis kan den læses igen og igen, for hør bare her:

I dag var flagspætten helt vild, begyndte
dagen med at hakke hul på
den blå aprilhimmel, fløj resten af dagen
forvirret rundt
med blåt træsmuld i øjnene.

At Eske K. Mathiesen med sine over 60 digtsamlinger i mere end 40 år ikke har fået opkaldt en vej, en park, en by (oh, at bo i Eske!) efter sig, er mig ubegribeligt. Som Lars Bukdahl også skrev ved udgivelsen af 'Udvalgte digte': "Jeg er den, der anbefaler det læsende danske folk at gøre Eske K. Mathiesen populær omsider, hans eklatante fremragendehed har været en hemmelighed længe nok, frem i lyset med ham, han skal ikke gå dér og forsvinde."

- Hvad betyder biblioteket for dig?
En myriade af herligheder og muligheder, fra jeg i folkeskolen gik på skolebiblioteket og fortabte mig i alt fra Agatha Christie og ubådsromaner, til jeg fandt Strunge og Solvej Balle, over gymnasiet, hvor jeg dykkede ned i litterære tidsskrifter (Hvedekorn, Ildfisken, Standart etc.), til i dag, hvor bibliotekerne jo er en af de vigtigste samarbejdspartnere for mig som forlægger, og jeg igen og igen bliver så imponeret over alle de megakvalificerede ildsjæle, der findes derude, af hjertet tak for jer!

 

Bestil billetter til den litterære salon, hvor Christel Sunesen deltager via dette link

Materialer