Hvad læser Henriette Rostrup?

17.01.24
Henriette Rostrup skriver for tiden på en trilogi af historiske krimier. Trilogien har den overordnede titel "De fortabte". Men hvad læser hun egentlig selv? Få hendes bedste anbefalinger til gode læseoplevelser her.

Hvad læser eller lytter du til for tiden?
Lige nu er jeg i gang med Eva Menasses "Dunkelblum", som jeg foreløbig er ret begejstret for. Derudover læser jeg en masse research til de næste to bind i De fortabte-trilogien, bl.a. Karin Michaelis’ bøger, som giver et godt billede af tidens kvindebillede i begyndelsen af forrige århundrede, bl.a. romanerne "Den farlige alder" og "Kvindehjerter" (som hun skrev sammen med Betty Nansen), samt "The Dead of Mametz", som foregår ved fronten under første verdenskrig. 

Hvilken bog vil du anbefale til andre (og hvorfor)?
Uh, der er utroligt mange, men hvis det skal være klassikere, vil jeg altid anbefale "Kongens Fald" (Johannes V. Jensen), "Madame Bovary" (Gustave Flaubert) og "Rejse til Nattens Ende" (Louis-Ferdinand Céline). Af nyere titler vil jeg anbefale "Farerne ved at ryge i sengen" (Mariana Enriques), "Nakanos Genbrugsbutik" (Hiromi Kawakami) og "Vores sjæle om natten" (Kent Haruf). 

Hvad betyder biblioteket for dig?
Biblioteket betyder alverden. Som voksen er det mest til research i alle mulige forskellige former – i perioder er jeg på biblioteket for at hente bøger til research hver uge. Så henter jeg en kæmpestabel, som jeg har bestilt hjem. Ofte når jeg slet ikke at få læst dem alle, men inspirationen er stor. Som barn var biblioteket det sted, hvor jeg fandt ro, uanset om det var skolebiblioteket, Hovedbiblioteket, som jeg elskede (både det gamle på Kultorvet og det nye i Krystalgade, som ikke er nyt længere), og det lille landsbybibliotek i Nordby på Samsø, hvor vi holdt sommerferie. Der læste jeg blandt andet samtlige Prins Valiant-album og alle bøgerne om Lord Greystoke, samt alle de røde klassikere.