Hvad læser Ditte Holm Bro?

18.04.24
Hun er nomineret til DR Romanprisen 2024 for sin roman. Ditte Holm Bro er dog ikke vokset op i et hjem med en bugnende bogreol, men fandt derimod af bare stædighed sin egen vej til bøgernes verden.

Du kan møde Ditte Holm Bro på Roskilde Litteraturfestival 2024 lørdag d. 25. maj, hvor hun fortæller om sin roman "Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler".
Læs mere om arrangementet her. 

Roskilde Litteraturfestival 2024 er en dag fuld af gode oplevelser med litteraturen for både store og små. 
Du kan læse mere om litteraturfestivalen her. 

Hvilken bog har haft særlig betydning i dit liv?
Det er et stort spørgsmål, svært! Også at begrænse sig til en enkelt bog. Egentlig var jeg længe om at komme til bøgerne. Jeg kommer ikke fra et hjem med et nært forhold til bøger og læsning. Men der var en bog, som min far læste, da jeg var omkring tretten, og som han syntes var god. Jeg kæmpede mig igennem den, fordi han sagde, at den ville jeg aldrig kunne læse. Jeg husker ikke et ord af den (den var ikke beregnet til børn), men jeg husker stædigheden! Det er ikke altid bøgerne i sig selv, men også hvordan de rammer ned i vores liv.

Hvilke bøger vil du anbefale til andre? 
Der er jo virkelig mange. Her er nogle bøger jeg ofte vender tilbage til: 
Herta Müllers essaysamling Kongen bukker og dræber - fordi den er forrygende i sin måde at samtænke landskab, sprog, det politiske. Ingeborg Bachmanns Malina fordi den er helt hensynsløs overfor tanken om en læser, eller den henvender sig rygvendt til sin læser; jeg får fornemmelsen af at blive indlemmet i et hemmeligt rum, noget på en gang spektakulært og ordinært, som et ægte liv.
Deborah Levys erindringstrilogi, fordi. Hun skriver ømt og klart og jeg elsker den måd,e hun er på sporet af kvindelige hovedpersoner, som har deres egen plads og handlekraft i verden.
Fleur Jaeggys Sweet Days of Discipline (på dansk: Tugtens lykkelige år) der beskriver forsagelsens begær eller begærets forsagelse. 
Anne Boyers bøger på grund af hendes kryptiske og klarsynede sætninger – hun skriver om alt fra at sy tøj i stedet for at købe nyt, om at opføre monumenter hvor vi kan gå hen med den kollektive sorg og om at være syg i kapitalismens tidsalder. 

Din roman har også den skjulte titel ”Girls of dust”. Hvordan er den titel sigende for bogen?
Støvet spiller en central rolle i romanen. Man kunne sige, at støvet er en selvstændig karakter; det, der hele tiden falder og lægger sig, det daglige forfald som husmoren er oppe imod og som holder hende beskæftiget. Jeg har gerne ville give stemme til de kvinder, hvis endeløse og ulønnede arbejde det har været at holde støvet nede. En stor del af deres liv er gået med det; at holde hus og hjem, opretholde hverdagen for andre, det store usynlige arbejde, som var vores formødres. I dag er de selv blevet til støv.