Hvad læser Luka Holmegaard og Mija Milovic?

30.04.24
Forfatter Luka Holmegaard og musiker Mija Milovic er gået på opdagelse i hinandens kunst og deres individuelle stemmer.

Til Roskilde Litteraturfestival 2024 kan du deltage i deres Stemmeshow - en unik performance skabt specielt til litteraturfestivalen og en rejse mod et fællesskab, hvor vi bliver bedre til at turde det nye og det svære - sammen.
Læs om performancen her. 
 

Roskilde Litteraturfestival er en dag fuld af levende oplevelser med litteraturen for både store og små.
Du kan læse mere om litteraturfestivalen her. 

Hvilken bog har haft en særlig betydning i dit liv?

Mija: Frankenstein af Mary Shelley læste jeg lige da jeg havde født mit barn under lockdown - kombinationen var ret fantastisk og vild.

Luka: Den seneste bog, som bevægede mig meget, er Summer Fun af Jeanne Thornton, som jeg passende nok læste i sommers. Den handler om nogle kvinder i nutiden og i 1960'erne, om kærlighed og fællesskaber og stemmer og besværligheder i livet. 

Hvilke bøger vil du anbefale til andre?

Mija: Jeg vil gerne anbefale den aktivistiske digtsamling “vi hopper på åkander” af Nynne Roberta Pedersen Pedersen.

Luka: Jeg vil anbefale Den Frie Verden af Lone Aburas. Det er en af de bedste romaner, der er udgivet på dansk de seneste år - den er meget sjov, meget klog og meget uhyggelig. 

Hvad er det ved stemmen, som fascinerer jer så meget, at I laver et show om den?

Vi er begge to ret nørdede, når det kommer til stemmen; det er spændende at undersøge, hvor forskellige lyde den kan skabe, hvor den sidder henne i kroppen og hvad man kan bruge den til. Stemmen fylder meget i begge vores kunstneriske praksisser. Mija synger både solo, i band og i kor, og Luka læser op og har arbejdet med stemmeforandringer som motiv i sit forfatterskab.

Vi er meget nysgerrige på hinandens kunst og måder at bruge stemmen på. Vi vil gerne blive klogere, lære af hinanden og dele det, vi finder ud af, med publikum. Vi tror, det kan være en vigtig ting at komme i kontakt med sin stemme og at tale og synge i fællesskab. Det gør måske, at man bliver i stand til at sige nogle nye ting, som man ikke har turdet eller kunnet sige før. 

Du kan også opleve Luka Holmegaard og Mija Milovic på årets Roskilde festival. Sammen med koreograf Kai Merke, opsætter de den eksperimenterende danse- og musikperformance Havet i Munden – en videreudvikling af Luka Holmegaards seneste digtsamling med samme titel.
Du kan læse mere om performancen på Roskilde festival her.