Ipad Litteraturapps

Top 10 Litteraturapps

08.12.16
Gå på opdagelse i en verden af litterære oplevelser på din iPad. Klik, lyt og scroll dig gennem en række værker, hvor du som læser selv er med til at bestemme, hvad du vil se.

Nedenstående apps er lavet til iPad og kan købes via App Store.

1. T.S. Eliot: The Waste Land (2011)

Oplev T.S. Eliots klassiske digt i forskellige udgaver. Læs det oprindelige, håndskrevne manuskript, lyt til digtet i forskellige oplæsninger eller klik dig rundt i det omfattende noteapparat og få styr på digtets mange referencer. Både for den nye læser og den mere garvede. 
Køb app’en her: https://itunes.apple.com/us/app/the-waste-land/id427434046?mt=8

2. Jörg Piringer: Konsonant (2012)
Lav elektroniske kredsløb med bogstaver. Byg dine egne storm p-maskiner af bogstaver og hør dem læst op. Lyd- og konkretdigter Jörg Piringers prisvindende app undersøger i en række værker bogstavernes visuelle og lydlige muligheder.
Køb app’en her: http://apps.piringer.net/konsonant.php

3. Kvinden, Kaos og Stjernetime (2012) 
Aarhus Kommunes Biblioteker har i samarbejde med de tre forfattere Svend Aage Madsen, Merete Pryds Helle og Ursula Andkjær Olsen udviklet tre apps til iPad. Hver forfatter har skabt sin fortælling i samarbejde med en eller flere kunstnere, og det er der kommet tre meget forskellige stykker litteratur ud af. 
Hent de 3 apps gratis her: http://haandholdt.com/wp/

4. Jason Edward Lewis & Bruno Nadeau: Know (2007-2011)
Know er den anden app i projektet Poetry for Excitable [Mobile] Media (P.o.E.M.M.) Cycle, som i alt kommer til at bestå af ti apps, der hver især udforsker forskellige former for interaktion, samarbejde og publiceringsmetoder.
Køb app’en her: http://www.poemm.net/#buzz 

5. William Joyce: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011) 
Ny interaktiv app baseret på prisvindende animationsfilm. Historien handler om Mr. Morris Lessmore og hans store kærlighed til bøger. App’en giver brugerne mulighed for at læse historien eller selv at deltage i fortællingen gennem små spil. Spil klaver, leg med maden eller tegn selv med i historien. Mest for børn og barnlige sjæle. 
Køb app’en her: http://morrislessmore.com/?p=app

6. Merete Pryds Helle: Begravelsen (2011)
Merete Pryds Helles første iPad-roman. Romanen består af en hovedhistorie og syv dødsannoncer. Når man trykker på en dødsannonce, får man en bihistorie, som væver personens liv ind i hovedhistorien. Og læseren kan selv vælge, i hvilken rækkefølge historierne skal læses.
Køb app’en her: https://itunes.apple.com/us/app/begravelsen/id477031445?mt=8

7. Jack Kerouac: On the Road (2011)
Gå på opdagelse i Jack Kerouacs rejsedagbog eller følg en af ruterne, som Sal og Dean vælger på tværs af USA, på et interaktivt kort i app’en. Se fotos af Kerouac og de andre beat-forfattere eller lyt til indspilninger af Kerouac selv, der læser op fra en tidlig udgave af On the Road.
Køb app’en her: https://itunes.apple.com/us/app/jack-kerouacs-on-road-penguin/id439776360?mt=8

8. Jörg Piringer: abcdefghijklmnopqrstuvwxyz (2010)
Form dine egne lydfigurer ud af bogstaver. Se og lyt med på de rytmer og små lydlandskaber, der opstår, når figurerne mødes og interagerer på skærmen. Skab dit eget digitale lydværk ud af lyd- og bogstavfigurerne.
Køb app’en her: http://apps.piringer.net/abcdefg.php

9. Alice for the iPad (2010)
Interaktiv version af den klassiske historie om Alice i Eventyrland. Drej iPad’en og få Alice til at vokse. Kast tærter efter Dronningen eller få Filurkatten til at forsvinde. En illustreret fortælling, som du ved at bevæge din iPad kan vække til live, mens du læser. 
Køb app’en her: https://itunes.apple.com/gb/app/alice-for-the-ipad/id354537426?mt=8

10. Bruno Nadeau: Speak v. 3 (2007-2012)
En platform for eksperimenter med digital poesi. Den første version af værket bestod af det interaktive digtWhat They Speak When They Speak to Me, som handler om forveksling af identitet. I version 3 kan brugerne nu også uploade deres egne tekster og interagere med dem via app’en. 
Køb app’en her: http://www.poemm.net/#buzz

Listen er udarbejdet af Anita Hvonbech Pedersen, Roskilde Bibliotekerne, 2013