Bogforside

Anbefalet: Familien

Familien fylder i vores liv, men også i litteraturen.

Af Karen-Margrethe Revsbæk, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne.

Familie er ikke til at komme udenom hverken på godt eller ondt. Jeg vil i denne klumme fortælle om 3 nyere romaner fra Danmark, Sverige og Norge, som alle 3 på hver sin måde forholder sig til familien, når alt ikke lige er rosenrødt.

Kirkeby, Lotte: De nærmeste

Anna er fortælleren i denne roman hvor hun sammen med sine søskende Eva og Christian skal tømme huset efter forældrenes død. Faderen er død af demens og moderen valgte ikke at leve videre bagefter. Det bliver således en roman om hvordan de tre søskende ser meget forskelligt på deres forældre og deres barndom, men også en roman om Annas forhold til sine egne børn, der er ved at være store teenagere.

Smirnoff, Karin: Jeg tog ned til bror

Jana voksede op med en tyrannisk og afstumpet far, og har i en årerække boet langt væk fra sin barndomsegn, men er nu på vej tilbage for at besøge sin bror, som er blevet i barndomshjemmet. Besøget bliver hurtigt af en permanent karakter. Jana får et job som hjemmehjælper, og forsøger at finde sig til rette i sin barndomsegn, men dæmonerne står i kø.

Aubert, Marie: Voksne mennesker

40-årige Ida er fortælleren i denne korte roman, hvor Ida sammen med sin søster og dennes familie tager hjem for at fejre deres mors fødselsdag. Ida er på et stadie i sit liv, hvor hun leger med tanken om, at få frosset æg ned til senere brug, og har da også lige været til den indledende undersøgelse. Således ude af balance er Ida ikke just diplomatisk i forhold til søsteren og hendes familie.

Materialer