Cover til fantastiske fædre

Fantastiske fædre

I anledning af Fars dag sætter vi fokus på nogle af alle de fantastiske fædre man kan møde i børne-og ungdomslitteraturen. Vi har samlet et udvalg hvor I kan møde nogle sjove, pinlige, tænksomme, sure, stærke, råbende, tålmodige, fraværende, gakkede og helt fantastiske fædre!

Bøgerne kan reserveres fra listen under artiklen.  

Til de mindste 

Læs om Gurli Gris' dejlige Far gris, eller prøv en af de skønne og humoristiske hverdagshistorier fra serien "Poul og far". I "Anker og råbemanden, kan man måske genkende en situation med morgentravlhed; "Vi kommer for sent!" råber Ankers far. Og Anker skal skynde sig, for de har sindssygt travlt ifølge far. De har nemlig sovet over sig. Anker er dog mere optaget af at bygge et slot, og gemme fars nøgler i havregrøden.

Til de lidt større

Måske kender I allerede Alfons Åbergs far, men kender I Sallys far, eller pigen Pølses far? Her er humoristiske historier om sjove og pinlige fædre. 

Bogen "Far er sur" af bladtegner Philip Ytournel, er så fint og enkelt fortalt med en lun humor og den voksne læser kan måske spejle sig i faren, der ikke er i det bedste humør. 

Til de store

Der er flere letlæste seriehits hvor fædrene spiller hovedrollen læs FX om "Far og Hasan" eller om serien "Det er Palles far" hvor der indtil nu er udkommet ikke mindre end 51 bøger! I bøgerne om Vitello, der også findes som letlæsningsbøger er faren helt fraværende.

I højtlæsningsbogen "Sokrates og far" kan man møde den tænksomme dreng Sokrates og hans far. Det er en dejlig højtlæsningsbog om livets store spørgsmål, fortalt i øjenhøjde med børn. Perfekt som godnatlæsning for de 5-8 årige. 

I klassikeren og højtlæsningshittet "Ronja Røverdatter" kan man også møde nogle ret skønne fædre, nemlig Ronjas far og Birks far. 

Til de største 

Til de største er der flere romaner der byder på både humor og alvor. "Møgungerne, sommerudflugten" er første bind i en ny humoristisk og sjov hverdagsserie, der nok vil more og underholde især drengene. Den handler om Albert og William der går i 4. klasse og er bedste venner. Men de har et problem, da deres fædre har fået til opgave at planlægge klassens sommerudflugt. De to drenge mener, det kun kan blive pinligt og derfor må de lægge en plan. 

I "Ella i udkanten" flytter Ella med sin mor og sin lillebror til en ny by og skal starte på en ny skole. Det skal være en frisk start for familien, men Ella savner sin gamle veninde. Hun savner også sin far, som ikke er flyttet med, fordi han er i fængsel. Spændende og god læsning, nok især for piger mellem 9 og 12 år. 

I "Nørdrejsen" tager Nikolaj på  13 år med sin far til legetøjsmesse, men det er mest noget for hans nørdede far. Nikolaj ved nemlig ikke, at det bliver starten på et hæsblæsende eventyr. For dem der kan lide spændende bøger fra 12 år og op. 

For unge 

To barske og velskrevne ungdomsromaner. I "Vulkan" er Anna og hendes mor flyttet til en ny by, væk fra en voldlig far. Anna kæmper med at få sin nye hverdag til at hænge sammen og er fanget mellem sin mor, som har travlt med at genopbygge sig selv, og faren, som tigger Anna om at komme tilbage. En barsk, nærværende og vigtig ungdomsroman. 

"Pragtfuldt pragtfuld" af Kim Fupz Aakeson. Simpelthen så barsk en historie. Så velskrevet. Her er både provinsliv og drengerøvsstemning. Men når det er Fupz, er der, selv når det er allermest utrøsteligt, et glimt af håb om at det bliver bedre. Hovedpersonen er den unge Morten der gennem et halvt års tid fortæller om sit liv i en lille by i nærheden af Ringsted. Han er svend på fars værksted, hvor der også arbejder en polak. Moren er død af druk kort forinden, og nu skal far og søn få en hverdag og et liv op at stå. Det går helt galt en aften med for meget druk, hvor faren slår Polak ihjel. Morten tvinges til at fortælle en dækhistorie, og mens faren sidder varetægtsfængslet, kører Morten værkstedet videre. Men i garagen holder en gammel Austin Healey, som han arbejder på. Da den er fin og køreklar, er han det måske også selv og rede til at tage hånd om sin egen skæbne i stedet for at lade sig bruge af omgivelserne.

God fornøjelse! 

 

Oprindeligt skrevet af zm66, Københavns Biblioteker.

Materialer